Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Mănăstirea Aninoasa din Argeș la frumusețea înnoită a începuturilor
În ziua de pomenire a Sfântului Cuvios Pafnutie-Pârvu Zugravul, sâmbătă, 7 august, mănăstirea argeşeană Aninoasa a îmbrăcat haine de sărbătoare. În mijlocul obştii monahale şi al numeroşilor credincioşi prezenţi s-a aflat Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, care a săvârşit Sfânta Liturghie, precedată de slujba de sfinţire a ansamblului monahal trecut printr-un amplu proces de renovare în ultimii 33 de ani.
Chiriarhul locului a fost întâmpinat de dimineaţă de un grup de călăreţi din zona Muscelului şi de copiii de la Şcoala Gimnazială de Excelenţă „Sfânta Muceniţă Filofteea” din Piteşti, purtând frumoase costume populare. Ierarhul a săvârşit slujba de târnosire a vechii biserici a aşezământului monahal cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”, datând din secolul al 17-lea, a paraclisului închinat Sfinţilor Mucenici Gheorghe şi Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, sfințind și clădirile anexe ale mănăstirii. Pelerinii sosiţi din multe localităţi argeşene au trăit momente de bucurie, mulţi dintre aceştia fiind martori ai tuturor etapelor de restaurare prin care a trecut ansamblul monahal în ultimele decenii, se arată pe arhiepiscopiaargesuluisimuscelului.ro.
După săvârşirea slujbei de sfinţire, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Calinic a săvârșit Sfânta Liturghie la Altarul de vară, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. În cuvântul de învăţătură rostit, ierarhul a evidenţiat eforturile depuse în timp pentru salvarea acestui vechi așezământ monahal. Nu a fost uitat nici pictorul bisericii, Sfântul Cuvios Pafnutie-Pârvu Zugravul, acesta fiind ales drept al doilea ocrotitor al Mănăstirii Aninoasa.
Monument istoric semnificativ, Mănăstirea Aninoasa reprezintă un ansamblu arhitectonic de tradiție brâncovenească, o mănăstire de tip cetate, având o incintă dreptunghiulară prevăzută cu o biserică centrală, un turn-clopotniță, chilii și un paraclis. În secolul al 17-lea, familiile de boieri locali au dorit inițial ca lăcaşul zidit să fie o biserică de curte boierească, iar nu mănăstire. După moartea soției sale, boierul Tudoran s-a călugărit, primind numele de Teodosie, iar în acest context biserica de curte a devenit mănăstire de călugări. Iniţial a fost zidită biserica simplă, fără pridvor, având o singură turlă centrală. Pridvorul acesteia, zidurile împrejmuitoare, groase de până la doi metri, chiliile și celelalte anexe au fost ridicate între anii 1722 şi 1730, prin purtarea de grijă a ierarhului Daniil, viitorul Mitropolit al Ungrovlahiei, care îmbrățișase viața monahală în această mănăstire.