În ziua praznicului Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, credincioșii Bisericii „Sfântul Nicolae”‑Ghica, paraclis universitar din București, au trăit un moment de mare bucurie
Mănăstirea gălățeană Toflea și-a sărbătorit ocrotitorul spiritual
Vatră monahală cu tradiție istorică străveche, Mănăstirea Toflea din județul Galați, și-a sărbătorit duminică al doilea hram la pomenirea Binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt. În mijlocul monahilor și pelerinilor a poposit Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, care a săvârșit Sfânta Liturghie la Altarul de vară al mănăstirii, rostind și cuvântul de învățătură.
Mănăstirea Toflea, situată în apropierea localității gălățene cu același nume, își sărbătorește în fiecare an, la 2 iulie, cel de-al doilea hram, “Sfântul Voievod Ștefan cel Mare al Moldovei”, prin bucuria comuniunii viețuitorilor mănăstirii și a numeroșilor pelerini care iau parte la bogatul program liturgic dedicat ocrotitorului spiritual al obștii monahale. Cu prilejul acestei sărbători, în incinta mănăstirii a fost așezată încă din ajun, spre închinare, racla cu părticele din moaștele Sfinților Ioan Botezătorul, Vasile cel Mare, Ioan Casian și Constantin Brâncoveanu, aflate în patrimoniul sacru al Mănăstirii Măxineni din județul Brăila, ne-a transmis părintele consilier eparhial Rareş Bucur.
Și în acest an, bucuria credincioșilor a fost sporită de poposirea în mijlocul lor a Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Casian, chiriarhul Dunării de Jos, care a săvârșit Sfânta Liturghie în Altarul de vară al mănăstirii, înconjurat de un sobor de ieromonahi, preoți și diaconi, în cadrul căreia au fost înălțate rugăciuni de mulțumire pentru binefacerile lui Dumnezeu revărsate asupra credincioșilor și preoțimii din această parte a eparhiei și pentru tinerii aflați în examene în această perioadă. La Sfânta Liturghie au participat copiii din grupurile catehetice de la parohiile din zonă, reprezentanți ai autorităților locale, credincioși de etnie romă din Toflea, precum și pelerini din localitățile învecinate.
La momentul îndătinat, Înaltpreasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre viața Sfântului Ștefan cel Mare, evidențiind modelul de credincioșie jertfelnică a marelui voievod moldovean, apărător al Ortodoxiei în vremuri tulburi și mare ctitor de lăcașuri sfinte.
La momentul chinonicului, mai mulți copii din grupurile catehetice ale parohiilor Brăhășești, Ghidigeni și Țepu de Sus, îmbrăcați în costume tradiționale, participanți la programele catehetice parohiale, au interpretat cântece și au recitat poezii în care au fost surprinse actele de vitejie și virtuțile marelui voievod sărbătorit în această zi. Aceștia au primit daruri prin contribuția Protopopiatului Nicorești.
„Într-o comunitate de romi, unde s-au întrunit mulți din județul Galați, în grădina Maicii Domnului de la Toflea ne-a zâmbit Ștefan cel Mare, care în apropiere, la Berheci, a dat o luptă decisivă pentru neatârnarea țării. Astăzi, la Toflea, altarele tinerilor, în costumele românești ștefaniene, au arătat că romii și românii sunt o comunitate creștinească unită, fraternă și solidară la bine”, a spus chiriarhul Dunării de Jos în cuvântul de binecuvântare rostit la final.
Credincioșii și pelerinii prezenți la bucuria hramului au participat apoi la agapa organizată prin osteneala obștii monahale și contribuția mai multor credincioși romi din Toflea, cu acest prilej fiind pregătite peste 700 de pachete cu produse alimentare.