În perioada 21‑24 iunie, Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava” a îmbrăcat veșminte luminoase cu prilejul cinstirii ocrotitorului ei. La Catedrala Arhiepiscopală din Suceava au loc numeroase
Mănăstirea Radu Vodă din Capitală și-a sărbătorit hramul istoric
Mănăstirea Radu Vodă din centrul Capitalei și-a celebrat hramul istoric luni, 9 iunie, la sărbătoarea Sfintei Treimi. Cu acest prilej, numeroși pelerini din Capitală și din localitățile limitrofe au trecut pragul vetrei monahale, îndulcindu-se din frumusețea rânduielilor liturgice săvârșite la Altarul de vară de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurat de un sobor de clerici.
Așezământul călugăresc cu istorie multiseculară din inima Capitalei a întâmpinat ziua de celebrare a hramului istoric cu programul liturgic deosebit specific acestei perioade de final a Penticostarului, în ziua de prăznuire a Sfintei Treimi Sfânta Liturghie fiind oficiată de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul la Altarul de vară al mănăstirii.
După citirea Sfintei Evanghelii, Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură în care vorbit despre Taina Sfintei Treimi în viața și învățătura Bisericii și despre luptele dogmatice ale Sfinților Părinți pentru apărarea adevăratei credințe.
„Sunt lucruri pe care mintea noastră limitată și atât de legată de țărână le înțelege greu. Sfânta Treime rămâne o taină de nepătruns: Dumnezeu Unul în ființă, dar întreit în Persoane. Dușmanii Preasfintei Treimi au găsit felurite pretexte. Unele au pornit de la înțelesul cuvintelor, de la traduceri. Toate aceste situații prin care a trecut Biserica au condus, încă din veacul al 4-lea, deși dușmanii Treimii s-au arătat mai devreme, la cristalizarea învățăturii Bisericii despre Dumnezeu Tatăl, despre Dumnezeu Fiul și despre Dumnezeu Duhul Sfânt. Dacă Treimea a avut mulți dușmani, dușmanii aflându-se și în vremea noastră, Ea a avut și mulți apărători. Pentru a înțelege care sunt apărătorii Treimii, voi aminti că dintre Părinții participanți la Întâiul Sinod Ecumenic doar 11 nu purtau pe trupurile lor semnele persecuțiilor. (...) În fața atâtor mărturii care vin din cuvintele Scripturii, din cuvintele marilor Părinți ai Bisericii, de la Grigorie Teologul, de la Atanasie cel Mare, de la Chiril și de la toți ceilalți, de la Sfântul Ioan Gură de Aur, care a trăit și a scris la puțini ani după fixarea adevărurilor de credință despre cele Trei Persoane ale Preasfintei Treimi, va trebui să urmăm calea smereniei și a tăcerii în fața puținei noastre preocupări pentru urmarea Preasfintei Treimi prin iubirea desăvârșită, prin comuniune și prin tot ceea ce ne oferă Ea și, mai ales, prin lipsa noastră de a ne apropia de Dumnezeu prin rugăciune”, a spus Preasfinția Sa.
La final a fost săvârșită și o slujbă de pomenire pentru ctitorii așezământului monahal trecuți la Domnul.