La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
„Masa Bucuriei” - proiect social realizat de Patriarhia Română şi lanţul de magazine Selgros
▲ Patriarhia Română a lansat, în colaborare cu lanţul de magazine Selgros Cash & Carry, Proiectul „Masa Bucuriei”, prin intermediul căruia Biserica va distribui persoanelor în nevoi ajutoare alimentare ▲ Boardul acestor supermaketuri apreciază deschiderea pe care Patriarhia a manifestat-o faţă de iniţierea proiectului, care presupune şi ecologizarea mai multor zone din România ▲
Sala „Europa Christiana” a Palatului Patriarhiei a găzduit ieri lansarea proiectului „Masa Bucuriei”, în prezenţa PS Vincenţiu Ploieşteanul, Episcop-Vicar Patriarhal, a pr. Dorel Moţoc, consilier patriarhal, coordonator al Sectorului Biserică şi Societate, şi a membrilor Trustului Selgros Cash & Carry, reprezentat de Edith Lenga Balk, country manager al supermarketului respectiv, şi Dorin Iordăchescu, director general pe divizia Food a lanţului de magazine Selgros.
La eveniment au mai participat părintele consilier Ilie Cornel de la Sectorul Social-Filantropic din cadrul Arhiepiscopiei Bucureştilor, precum şi dl. inspector Adrian Bărănescu. Reprezentanţii Selgros au apreciat receptivitatea Bisericii Ortodoxe Române şi în primul rând deschiderea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel cu privire la Proiectul „Masa Bucuriei”.
Patriarhia cunoaşte cel mai bine nevoile stringente ale oamenilor
Supermaketurile Selgros Cash & Carry sunt prezente de şapte ani în România. La ora actuală există 17 magazine pe întreg teritoriul ţării. Este prima dată când se iniţiază o colaborare de asemenea anvergură cu Patriarhia Română. Proiectul s-a născut din ideea doamnei Edith Lenga Balk, cunoscând că în Germania un proiect asemănător funcţionează cu succes de foarte mulţi ani. La aceasta s-a adăugat şi faptul că anul trecut retail-ul românesc a fost foarte mult criticat. „A fost gândul nostru de la început să ne implicăm în proiecte cu caracter social sau de responsabilitate socială. Am demarat aceste activităţi în primul rând cu ecologizări făcute anual în zonele din împrejurimile unui oraş unde există un magazin Selgros. Este dorită implicarea şi altor firme şi instituţii din România în acest program. La începutul acestui an, deja am iniţiat aceste activităţi în Bucureşti şi Ploieşti şi, datorită bunei relaţii pe care o avem cu Biserica Ortodoxă Română, am reuşit să extindem proiectul în toate cele 17 locaţii unde sunt magazine. Până acum, ajutorul pe care l-am acordat persoanelor nevoiaşe prin intermediul Bisericii Ortodoxe reprezintă alimente în valoare de 300.000 de lei. Dorim ca acest proiect să se dezvolte şi ceea ce oferim să ajungă acolo unde trebuie. La baza proiectului stă faptul că noi toţi avem responsabilităţi sociale. Mi s-a părut foarte potrivită această colaborare. Noi putem să donăm marfă; există un surplus de alimente în România şi credem că Patriarhia Română este cea mai potrivită pentru distribuirea lor, pentru că ea ştie cel mai bine nevoile stringente ale oamenilor”, a subliniat Edith Lenga Balk.
Proiectul „Masa Bucuriei” se va extinde în toată ţara
Dovada pentru importanţa deosebită acordată proiectului o reprezintă extinderea acestuia în toată ţara, în fiecare oraş unde există magazine Selgros. Pe plan local, acolo unde sunt magazine, directorii acestor marketuri, împreună cu reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române, au stabilit contacte şi s-a ajuns ca, de la o livrare pe săptămână, să se dubleze cantitatea de alimente donată.
Delegatul Părintelui Patriarh, PS Episcop Vincenţiu, a subliniat, în cuvântul său, bucuria pricinuită de lansarea Proiectului „Masa Bucuriei”. „Astăzi, Biserica serbează odovania praznicului Bunei Vestiri. Suntem încântaţi să dăm o veste bună celor în nevoi, care vor beneficia de realizările acest proiect, apărut ca un semn al credinţei şi al jertfelniciei creştine”, a spus PS Vincenţiu, binecuvântând pe cei care sunt angajaţi în demersul de ajutorare a celor fără sprijin material.