În ziua praznicului Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, credincioșii Bisericii „Sfântul Nicolae”‑Ghica, paraclis universitar din București, au trăit un moment de mare bucurie
Master interdisciplinar la Facultatea „Justinian Patriarhul”
Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București are în bogata ofertă educațională 10 programe de studii universitare de masterat. Cei care doresc să aprofundeze relația dintre spiritualitatea creștină și medicină și să ofere răspunsuri provocărilor contemporane cu privire la relația dintre cele două domenii pot opta pentru programul „Spiritualitate creștină și viață sănătoasă”. Cursurile vor fi susținute de cadre didactice ale instituției de învățământ teologic universitar, dar și de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București. Înscrierile vor avea loc în perioada 4-19 iulie 2024.
Prin programul de masterat interdisciplinar „Spiritualitate creștină și viață sănătoasă”, pentru care va fi organizată în luna iulie o sesiune de admitere, vor putea fi analizate raporturile dintre suflet și trup în contextul promovării unei vieți sănătoase, precum și aspecte care privesc rezultate recente în aria științelor medicale. „Programul de master se adresează tuturor celor interesați de relația dintre spiritualitatea creștină și medicină, de aprofundarea perspectivei cuprinzătoare a vindecării omului - suflet și trup, în mod special personalului auxiliar medical, medicilor, psihologilor, psihoterapeuților, dar și preoților și teologilor, întrucât, în societatea de azi, dimensiunea caritabilă sau filantropică a slujirii Bisericii se împlinește pe mai multe planuri: prezența preoților de caritate în spitale și în instituțiile de asistență socială, înființarea și susținerea propriilor instituții de asistență socială și medicală, precum centre socio-medicale, policlinici, dispensare, cabinete medicale, puncte farmaceutice, dar și prin deschiderea către programe social-medicale în parteneriat, cu participarea preoților, a medicilor și farmaciștilor. Totodată, acest program de master este justificat și de necesitatea formării unor persoane avizate care să ofere răspunsuri competente la provocările contemporane cu privire la relația dintre sănătate și spiritualitate evidențiată de știință și la raporturile dintre cele două arii”, ne-a transmis părintele prof. dr. Nicușor Beldiman, directorul Departamentului Teologie Sistematică, Practică și Artă Sacră al Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București.
Pe parcursul celor doi ani se vor studia discipline de specialitate prin care vor fi completate cele clasice, de la antropologia creștin-ortodoxă la teme de medicină integrativă și comunicare medicală. „Cursurile prevăzute în program acoperă o paletă largă de subiecte care țin de istoricul raportului dintre medicină și spiritualitatea creștină, de confluența dintre spiritualitate și sănătate în antropologia creștin-ortodoxă, dar și teme de neuroștiințe, medicină integrativă și comunicare medicală. Vor fi abordate teme specifice istoriei și antropologiei creștine, precum «Raportul dintre trup și suflet în spiritualitatea ortodoxă», «Elemente de istorie medicală și spiritualitate creștină», «Elemente de medicină biblică». În același timp, nu vor lipsi nici temele care privesc dialogul dintre teologie și știință, dintre medicină și spiritualitate, precum «Tehnicizarea inumană a vieții», «Exercițiile spirituale ale Filocaliei - abordare din perspectiva neuroștiințelor contemplative», «Influențele culturii asupra creierului și asupra sănătății». În planul tematic vor mai fi prezente și aspecte care privesc rezultate recente în aria științelor medicale, de exemplu «Medicina integrativă», «Psihologie clinică și Elemente de medicină comportamentală», dar și cursuri aflate la confluența dintre medicină și spiritualitate, cum ar fi «Actul medical și experiența credinței», «Funcțiile vitale ale omului din perspectivă medicală și spirituală» și «Practici în psihoterapie. Abordare interdisciplinară»”, ne-a mai spus părintele profesor dr. Nicușor Beldiman.
Înscrierile vor avea loc în perioada 4-19 iulie 2024, de luni până vineri, între orele 9:00 și 14:00. Interviul motivațional se va desfășura în data de 24 iulie. Pentru tematica de admitere, calendarul sesiunii și alte precizări privind actele necesare, accesați site-ul ftoub.unibuc.ro.