În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Masterclass despre valoarea empatiei la Facultatea de Teologie „Justinian Patriarhul”
Studenți și masteranzi de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București au participat joi seară, 5 mai, la masterclassul „Empatia: valoare a umanității noastre creștine; studiu de caz - Emmanuel Levinas”. Cursul a fost susținut de prof. dr. Cathy Leblanc, profesor de filosofie la Institutul Catolic din Lille, invitat prin programul de mobilitate Erasmus+ al Universității din București, și de lect. dr. Laurențiu Tănase, cadru didactic la instituția de învățământ teologic din Capitală.
Cursul și‑a propus să aducă în discuție din perspectivă filosofică și psihologică valoarea empatiei în societatea contemporană și atragerea atenției asupra riscurilor ce pot apărea în relațiile interpersonale dacă această parte fundamentală a inteligenței emoționale nu este cultivată. „Problema empatiei nu este doar una psihologică, ci una neurologică. Empatia este, în primul rând, o capacitate de a împărți emoțiile. Înțelegem foarte bine că omul lipsit de această valoare va încerca să‑și reprime emoțiile, să lupte cu propriile lui trăiri, și le va nega, devenind astfel un fel de obicei. Emoțiile fiecăruia se opun unui regim totalitar. În momentul în care un astfel de regim se instalează, emoțiile sunt cele care creează reacția de respingere a unui astfel de sistem de organizare și conducere. În felul acesta, empatia și emoțiile ne ajută să avem adevărata măsură a lumii. Emoțiile reprezintă o totalitate afectivă, care ne permit să exprimă ceea ce simțim cu adevărat. Ele nu sunt generate de o manieră funcțională a rațiunii sau a reflecției, ci emoțiile însoțesc comportamentul uman în ceea ce este deseori foarte puțin explicabil. Emoția generează un comportament pe care îl exprimăm foarte greu și de cele mai multe ori este spontan. În egală măsură, exprimarea unei emoții ne protejează. Avem nevoie de emoții. Tristețea, care generează lacrimile, are ca scop, paradoxal, să atragă atenția asupra noastră, fiind o formă prin care o persoană cheamă în ajutor pe cei care sunt aproape. Dezgustul, de exemplu, ne poate proteja de ceva ce poate să ne facă rău. Emoțiile ne ajută, așadar, să avem o cunoaștere intuitivă”, le‑a explicat studenților teologi prof. dr. Cathy Leblanc.