Duminică, 3 noiembrie, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, a săvârşit Sfânta Liturghie în Parohia Olari, Protopopiatul Arad, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, se arată pe site-ul arhiepiscopiaaradului.ro.
Membrii Oastei Domnului s-au reunit la Arad
În Duminica a 8-a după Rusalii, 18 august, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a poposit în biserica Parohiei „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”-Grădiște 1 din municipiul Arad. Aici, ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
Trăirea liturgică a fost întregită și prin participarea la slujbă, alături de enoriașii parohiei, a membrilor Oastei Domnului, sosiți aici din aproape toate colțurile țării pentru a lua parte la Adunarea națională a asociației. În cadrul slujbei, a fost pomenit și comemorat Moise Velescu, fost conducător al Oastei Domnului din Arad. Răspunsurile liturgice au fost oferite de corul parohiei, se arată pe site-ul arhiepiscopiaaradului.ro.
La momentul rânduit, Înaltpreasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură în care a tâlcuit înțelesurile duhovnicești ale pasajului evanghelic duminical ce relatează minunea înmulțirii pâinilor (Matei 14, 14-22): „Misiunea Domnului pe acest pământ a fost strâns legată de oamenii simpli și săraci, care Îl urmau pretutindeni. Hristos așază oamenii pe iarbă și îi hrănește, luând cele cinci pâini și cei doi pești, semn al liniștii și păcii în hrănirea celui sărman. În timp, gesturile Lui vor trece în Liturghie, singura masă de pe pământ al cărei conținut nu s-a schimbat din Joia Pătimirilor Mântuitorului Hristos până astăzi. Acesta este simbolul pâinii, iar cel al peștilor devine tot un simbol al lui Hristos, pentru că Apostolii, reprezentați prin cele 12 coșuri, devin pescari de oameni. Hristos devine astfel Jertfa profundă pentru om, ca omul să preguste tainele Împărăției Sale. (...) Prin întruparea Sa, Mântuitorul întrunește însușirile numirii de pâine care s-a pogorât din cer de la Tatăl pentru întreținerea atât a vieții trupești, cât și a celei sufletești. De aceea și împărtășirea cu Trupul și Sângele Său este hrana veșniciei spre viața în comuniune cu Dumnezeu. Sfârșitul anului bisericesc în această lună este semnificativ pentru îndemnul împărtășirii ca pas spre o nouă etapă a vieții tinzătoare către desăvârșire”, a afirmat chiriarhul.