La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Mitropolia Olteniei, premiată la festivalul de film de la Slătioara
Reprezentanţii Mitropoliei Olteniei la cea de-a 10-a ediţie a Festivalului internaţional de film ECO-ETNO-FOLK FILM, care a avut loc între 2 şi 7 septembrie, la Slătioara, judeţul Vâlcea, au câştigat două premii. Pentru al treilea an consecutiv, o echipă de realizatori din cadrul Mitropoliei Olteniei a câştigat premiul pentru cel mai bun film la secţiunea film cu tematică religioasă, cu filmul „Pelerin în Vechiul Bizanţ“, informează Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Craiovei. Este vorba despre un documentar de călătorie realizat de Ovidiu Dumitrana şi Marian Vulcănescu, sprijiniţi de maestrul Emil Boroghină, un succes remarcabil al acestei echipe de profesionişti, care, în ultimii ani, a reuşit să obţină premii la toate festivalurile naţionale şi internaţionale la care a participat.
După cum ne-a declarat Ovidiu Dumitrana, premiul este cu atât mai important cu cât el a fost obţinut într-o companie selectă, la festival participând 37 de ţări cu 168 de producţii, dintre care, pentru faza finală a concursului, au fost selectate 73 de filme. Juriul festivalului a fost format din personalităţi remarcabile ale filmului şi ale creaţiei audiovizuale în general.