La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București a fost lansat miercuri seară, 13 noiembrie 2024, volumul „Forme de organizare și funcționare a monahismului ortodox: tradiție
Mitropolitul Pimen Georgescu comemorat în satul natal din Prahova
Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, s-a aflat marți, 12 noiembrie, în mijlocul parohiei prahovene Provița de Sus cu ocazia comemorării Mitropolitului Pimen Georgescu (1853-1934), fiu al acestui sat, la împlinirea a 90 de ani de la trecerea sa la Domnul. Mormântul vrednicului arhipăstor, pildă de jertfelnicie, patriotism și înțelepciune pentru toate generațiile de români, se află în vecinătatea bisericii parohiale.
De dimineață, când primii fulgi de nea pictau un nou tablou muntos ce îndemna la contemplație, credincioșii din satul Provița de Sus se rugau la Sfânta Liturghie săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurat de un sobor de preoți, slujitori la parohii din localitățile învecinate.
În cuvântul de învățătură, ierarhul a evidențiat aspecte din viața Mitropolitului Pimen Georgescu. „În Parohia Provița de Sus ne aducem aminte de un mare ierarh pe care l-a avut Biserica Ortodoxă Română și care a trecut la cele veșnice în urmă cu 90 de ani. Pimen Georgescu a văzut lumina zilei în aceste locuri pe care le-a evocat adeseori în drumurile lui care l-au dus departe de ele. A fost un ierarh cu o bogată activitate. Dintre virtuțile sale remarcăm dragostea față de Biserică, față de cele trei eparhii pe care le-a slujit: una ca Locțiitor de Episcop la Argeș, apoi la Dunărea de Jos, respectiv la Iași. A realizat numeroase lucrări administrative și vizite pe teren. Biografii lui, în special cel care i-a fost diacon și a devenit mai târziu Episcop al Armatei și mai târziu Episcop al Romanului și Hușilor, Partenie Ciopron, spun că Mitropolitul Pimen Georgescu a fost în sate în care nu a călcat niciodată un ierarh. În condițiile de atunci, când se mergea pe jos sau cu trăsura, o astfel de călătorie era greu de realizat. S-au construit foarte multe biserici în vremea păstoririi lui la Galați și la Iași. În mod deosebit, Pimen Georgescu a rămas în amintirea contemporanilor și a urmașilor ca un mare alinător al suferințelor celor care au luptat în Primul Război Mondial”.
La finalul slujbei, credincioșii care au sprijinit activitatea parohiei au primit Diploma omagială „250 de ani de la aducerea moaștelor Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou la București” cu medalie. De asemenea, părintele paroh Daniel Valentin Rândașu a primit rangul de sachelar.
După Sfânta Liturghie, în biserică a fost săvârșită slujba Parastasului pentru Mitropolitul Pimen Georgescu, iar apoi au fost înălțate rugăciuni de pomenire și la mormântul ierarhului din curtea lăcașului de cult, informează TRINITAS TV.