Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a săvârșit duminică, 1 decembrie 2024, o slujbă de Te Deum în fața statuii independenței din municipiul Râmnicu Vâlcea. La final, au fost
Moaștele Sfântului Nectarie pentru o capelă de spital din Capitală
În anticiparea sărbătorii ocrotitorului, Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina, capela Institutului Oncologic „Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu” din București a primit, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, un fragment din moaștele sfântului ierarh taumaturg. Racla în care a fost așezat cinstitul odor, dimpreună cu crucea care va fi așezată pe turla noii biserici care se construiește în incinta instituției medicale au fost sfințite joi, 7 noiembrie, de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
Cadre medicale, pacienți și credincioși bucureșteni au participat joi la un moment istoric pentru capela Institutului Oncologic din București, sfântul lăcaș primind în patrimoniul său un fragment din cinstitele moaște ale Sfântului Ierarh Nectarie, care a suferit în timpul vieții de nemiloasa maladie tratată în cadrul instituției medicale.
La orele dimineții, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a fost întâmpinat de un sobor de clerici din care au făcut parte părintele protoiereu Mihai Popescu de la Protopopiatul Sector 2 Capitală, părintele Alin Nica, coordonatorul preoților de caritate din Arhiepiscopia Bucureștilor, părintele Gheorghe Subțirică, slujitor al capelei, precum și alți preoți, dimpreună cu mulțime de credincioși, în capela provizorie a Institutului Oncologic.
Ierarhul, înconjurat de soborul de clerici, a săvârșit în incinta sfântului lăcaș slujba de sfințire a raclei de argint, împodobită cu icoana în medalion a Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina, confecționată la Atelierele Patriarhiei Române, precum și a crucii care va fi așezată pe biserica ce se construiește în incinta instituției medicale.
La finalul slujbei, Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură în care a evidențiat faptul că Sfântul Ierarh Nectarie este pentru toți credincioșii un model de răbdare în vreme de încercare.
„În acest an, pe care Biserica Ortodoxă Română l-a închinat Sfinților doctori fără de arginți, învățăm din viața Sfântului Ierarh Nectarie în primul rând cum trebuie purtată în viața noastră suferința, fie că ea este o boală, o nedreptate, o încercare prin care vreunul dintre noi ar putea trece. Sfântul Ierarh Nectarie a purtat cu foarte multă dăruire crucea vieții lui, care a însemnat, încă din tinerețe, invidia altora, plecarea departe de locul unde ar fi trebuit să slujească, întâmpinarea multor nedreptăți și ostilități. Cu toate acestea, pentru el cea mai importantă a fost căutarea prieteniei cu Dumnezeu, pe care a lăsat-o ca model și altora. El a purtat și suferința unei boli grele, care aduce atâta tulburare în inimile multor oameni. (…) Sfântul Ierarh Nectarie a primit această boală ca o binecuvântare și a înțeles în acest răstimp al bolii și al așezării lui la marginea vieții publice, din pricina multor situații nefericite, că singurul Prieten adevărat și singurul pe Care trebuie să-L slujească și să-L caute rămâne Dumnezeu. (…) Nenumărate minuni care s-au săvârșit la mormântul lui, până la scoaterea sfintelor sale moaște, au arătat mulțimea darurilor pe care Dumnezeu le revarsă către cei bineplăcuți Lui. Din 1920, asemenea unui izvor care primește apă de la izvorul cel bogat al milostivirii lui Dumnezeu, minunile curg permanent și alină suferințele multora, aduc nădejde și inspiră pe cei care înțeleg rostul suferinței și care privesc la felul cum s-a comportat sfântul. Sfântul Ierarh Nectarie a devenit unul dintre cei mai cinstiți sfinți ai Bisericii pentru vindecări, pentru mulțimea minunilor, pentru pilda vieții lui, dar mai ales pentru faptul că el a suferit într-o profundă tăcere și resemnare nedreptățile pe care le-a primit în mai mult de jumătate din viața lui”, a afirmat Preasfinția Sa.
În încheierea cuvântului său, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a transmis un mesaj de felicitare din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel personalului medical care se îngrijește de cei suferinzi, precum și tuturor celor care au ajutat la construirea bisericii din incinta institutului. În semn de apreciere pentru aceste eforturi, Preasfinția Sa a oferit din partea Patriarhului României părintelui slujitor al sfântului lăcaș, Gheorghe Subțirică, rangul clerical de iconom. Pentru contribuția semnificativă la execuția lucrărilor, arhid. Mihail Bucă a primit Ordinul „Sfinții Împărați Constantin și Elena” pentru clerici, iar soția lui, Daniela Bucă, Ordinul „Crucea Maria Brâncoveanu”. Același ordin l-au primit și dr. Daniela Lumința Zob, managerul instituției, și interpreta Ana Nuță.
Părintele Gheorghe Subțirică a mulțumit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru binecuvântarea primirii sfintelor moaște, iar Preasfințitului Părinte Timotei Prahoveanul pentru prezența în mijlocul credincioșilor și pentru săvârșirea sfintelor slujbe, oferindu-i o icoană cu chipul Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina și un aranjament floral. De asemenea, părintele a mulțumit tuturor cadrelor medicale pentru dedicarea cu care îi îngrijesc pe cei suferinzi, precum și tuturor celor care au sprijinit lucrările de edificare a noii biserici.
În continuare, racla cu cinstitele moaște a fost așezată spre închinare, iar Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, împreună cu clericii, a săvârșit Sfânta Liturghie.