La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București a fost lansat miercuri seară, 13 noiembrie 2024, volumul „Forme de organizare și funcționare a monahismului ortodox: tradiție
Moaștele unui cuvios tămăduitor pentru o parohie bucureșteană
Parohia „Sfântul Ilie”-Ghencea din Protopopiatul Sector 5 Capitală și-a îmbogățit patrimoniul spiritual cu un fragment din cinstitele moaște ale Sfântului Cuvios Nichifor cel Lepros, oferit cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, de Mitropolia de Limassol din Cipru. Racla care păstrează odorul duhovnicesc a fost sfințită astăzi, 13 octombrie, de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurat de un sobor de clerici.
Oamenii au căutat întotdeauna ajutorul lui Dumnezeu pentru a depăși situațiile delicate ale vieții lor, mai ales în timp de boală și suferință. Din acest motiv, evlavia credincioșilor pentru sfinții tămăduitori este cunoscută din cele mai vechi timpuri. Întâlnirea cu acești sfinți, prin care Dumnezeu revarsă bogate daruri de tămăduiri peste poporul dreptcredincios, este întotdeauna întâmpinată cu bucurie duhovnicească de credincioși, iar cinstitele moaște transformă orice biserică într-un loc de pelerinaj.
În contextul Anului omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor, bucuria primirii unui fragment din moaștele unui sfânt tămăduitor a fost trăită și de Parohia „Sfântul Ilie”-Ghencea din Protopopiatul Sector 5 Capitală. Cu o zi înainte de sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, duminică, 13 octombrie, comunitatea parohială bucureșteană a fost vizitată de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul. Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a oficiat slujba de sfințire a raclei din argint împodobită cu icoana Sfântului Cuvios Nichifor cel Lepros, confecționată la Atelierele Patriarhiei Române, în care a fost așezată părticica din cinstitele sale moaște. Din soborul de slujitori care s-au rugat alături de ierarh au făcut parte părintele protoiereu Valer Ulican de la Protopopiatul Sector 5 Capitală; părintele paroh Sebastian Gabor, inspector eparhial; părintele Viorel Dincă, secretar al aceluiași protopopiat, precum și alți clerici.
La finalul slujbei de sfințire, Preasfinția Sa le-a vorbit celor prezenți despre viața și lucrarea minunată ale Sfântului Cuvios Nichifor.
„La această biserică s-a sfințit racla cu un fragment din moaștele unui sfânt care s-a ostenit mult pentru ceilalți. Foarte rar auzim de oameni care își dedică întreaga viață, până în ziua din urmă, slujirii celor bolnavi. Așa s-a întâmplat cu Sfântul Nechifor cel Lepros, care i-a ajutat pe oamenii aflați într-o leprozerie și care a sfârșit împreună cu ei, învrednicindu-se de mari daruri de la Dumnezeu, care s-au arătat după trecerea sa din această viață la mormântul lui. Deși un sfânt relativ recent, întrucât a trecut la cele veșnice în anul 1964, în ultima perioadă s-au săvârșit numeroase minuni lângă moaștele lui, ceea ce a făcut, mai ales în vremea pandemiei, în Biserica Greciei și apoi în toate Bisericile Ortodoxe surori, să fie cinstit în mod deosebit. De aceea, îi cerem și noi rugăciunea, ajutorul și ne rugăm ca Dumnezeu să vindece suferințele”, a spus Preasfinția Sa.
Ierarhul a oficiat în continuare Sfânta Liturghie, iar după citirea pasajului evanghelic rânduit, a rostit un cuvânt de învățătură în care a evidențiat actualitatea mesajului Pildei Semănătorului (Luca 8, 5-15), arătând faptul că și în timpurile noastre se găsesc cele patru categorii de oameni amintiți, Evanghelia fiind o chemare la rodire pentru toți.
„Unul dintre cele mai frumoase cuvinte care s-au spus despre această pildă îi aparține Sfântului Isaac Sirul, care ne explică faptul că omul trebuie să cunoască la ceasul morții în ce țarină a lucrat în viața lui. În această stare în care ne aflăm noi, în țarina neroditoare, în locul în care am sădit amărăciune, buruieni și spini, singura variantă este aceea a unui strigăt sincer, după cum ne arată Sfântul Isaac Sirul, să împăcăm prin lacrimi nelucrarea noastră cu dreptatea lui Dumnezeu. Cea de-a patra parte a pământului semănat de Dumnezeu în lume o constituie oamenii plini de credință şi lumină. Cei care s-au străduit să facă ceva în viața lor, cei care L-au mărturisit pe Domnul, cei care s-au bucurat să-L întâlnească în fratele de alături, în omul aflat în suferință, în omul singur, în omul pe care nu-l mai caută nimeni. (…) Evanghelia acestei duminici este o chemare la rodire, chiar și pentru cei neroditori, chiar și pentru cei care vreme îndelungată, ajungând la sfârșitul zilelor, nu și-au pus problema întâlnirii lor cu Semănătorul, Care va cere de la fiecare sămânța pe care a oferit-o la vremea semănatului”, a spus Preasfinţia Sa.
La finalul Sfintei Liturghii, ierarhul a transmis un cuvânt de felicitare din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru strădania parohiei bucureștene în vederea obținerii cinstitelor moaște ale Sfântului Cuvios Nichifor cel Lepros. Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a oferit din partea Întâistătătorului Bisericii noastre, în semn de apreciere pentru activitatea pastoral-misionară și administrativă, Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus” pentru clerici părintelui paroh Sebastian Gabor. De asemenea, pentru susținerea demersurilor de confecționare a raclei în care a fost așezat fragmentul din moaștele cuviosului tămăduitor, Daniela Dinescu a primit Ordinul „Crucea Maria Brâncoveanu”.
Părintele Sebastian Gabor a mulțumit Preafericirii Sale pentru ordinul acordat și pentru grija părintească arătată parohiei, precum și Preasfințitului Părinte Timotei Prahoveanul pentru prezența în mijlocul credincioșilor, pentru săvârșirea sfintelor rânduieli și pentru cuvântul de învățătură, oferindu-i un aranjament floral.