Ziua de 15 noiembrie marchează, în Biserica noastră, atât începutul Postului Nașterii Domnului, cât și pomenirea Sfântului Cuvios Paisie de la Neamț. Între lăcașurile care îl au ocrotitor spiritual pe marele stareț isihast se numără și biserica Parohiei „Șerban Vodă” din Protopopiatul Sector 4 Capitală, care și-a sărbătorit hramul de toamnă prin rugăciune. Bogatul program liturgic care a marcat sărbătoarea comunității parohiale a debutat în ajunul zilei de pomenire a sfântului.
Momente de bucurie în două parohii din Banat
Două comunități din județul Timiș au trăit duminică momente de mare împlinire și sărbătoare, când lucrările de renovare la lăcașurile lor de rugăciune au fost consacrate prin slujbele speciale oficiate de Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, împreună cu soboare de clerici.
Parohia Satchinez, Protopopiatul Sânnicolau Mare, județul Timiș, și-a adăugat duminică, 10 noiembrie, o nouă filă în istoria sa seculară, prin binecuvântarea lucrărilor de reabilitare a bisericii parohiale. Bucuria credincioșilor și a autorităților locale a fost sporită de participarea la acest eveniment important a Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului.
La sosirea în parohie, chiriarhul a fost întâmpinat de preotul Marius Sfercoci, inspector eparhial, preotul Marius Podereu, protopopul de Sânnicolau Mare, preotul paroh Mihai Herghelegiu și alți slujitori din parohiile învecinate, alături de mulțimea credincioșilor îmbrăcați în straie naționale și purtând flori în mână, în frunte cu primarul Florin Cheaua.
După slujba de sfințire a apei, Părintele Mitropolit Ioan împreună cu soborul și credincioșii prezenți au ieșit în procesiune în jurul bisericii. În glas de cântare și rugăciune, lăcașul a fost binecuvântat, după rânduială, cu apa sfințită. Înaltpreasfinția Sa a rostit apoi un cuvânt de învățătură, mulțumind preotului paroh, credincioșilor și Consiliului local Satchinez pentru susținerea financiară și implicarea activă în reabilitarea și înfrumusețarea lăcașului de cult.
La final, pentru osteneala depusă la renovarea bisericii, a gardului perimetral, la construirea unui nou lumânărar și la renovarea casei parohiale, atât la interior, cât și la exterior, precum și pentru implicarea în activitățile educaționale și social-filantropice din parohie, preotul paroh Mihai Herghelegiu a fost hirotesit iconom. În semn de recunoștință, părintele paroh i-a mulțumit chiriarhului pentru binecuvântare și slujire, după cum ne-a transmis pr. Marius Sfercoci.
Sfințire de pictură la Remetea Mare
Tot duminică, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan a binecuvântat lucrările de pictură și reparații capitale la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Parohia Remetea Mare, Protopopiatul Timișoara II, județul Timiș.
La acest moment important din viața parohiei, chiriarhul a fost întâmpinat de preotul Marius Sfercoci, inspector eparhial, de preotul Caius Andrașoni, protopop al Protopopiatului Timișoara II, preotul paroh Vasile Ciotău, de preoți din parohiile învecinate, precum și de reprezentanți ai autorități locale și centrale, alături de numeroși credincioși.
Prin stropire cu agheasmă și ungere cu Sfântul și Marele Mir, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan a sfințit noua pictură a bisericii, realizată în tehnica frescă.
În ultimii ani, la biserica din Remetea Mare au fost executate ample lucrări de reparații capitale, consolidare și finisaje, hidroizolație și drenaj, lucrări de subzidire, consolidări și centuri. De asemenea, a fost executat pavajul din jurul bisericii și a fost montată încălzirea centrală. Biserica a fost înzestrată cu mobilier nou din lemn de tei și stejar. Pictura interioară în tehnica frescă a fost realizată de pictorul bisericesc Sorin Efros, în perioada 2017-2021. În 2023, au început lucrările de construcție a unui ansamblu „Centru cultural social-filantropic și educațional”, având și utilitate de casă parohială. Pentru toate aceste realizări, preotul paroh Vasile Ciotău a primit din partea chiriarhului distincția de iconom stavrofor.
La finalul slujbei de binecuvântare, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan a vorbit despre jertfa înaintașilor care au ridicat această biserică și despre bucuria că, după mai bine de 100 de ani, lăcașul de închinare „este îmbrăcat în haină de sărbătoare, plin de oameni, dar și de sfinți”.
Părintele paroh Vasile Ciotău i-a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Ioan pentru purtarea de grijă arătată pe toată perioada lucrărilor, ne-a transmis pr. Caius Andrașoni.