De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Nașterea Domnului prăznuită la Catedrala Arhiepiscopală din Buzău
Credincioșii veniți sâmbătă, 25 decembrie 2021, la Catedrala Arhiepiscopală „Înălțarea Domnului” din municipiul Buzău au sărbătorit cu multă evlavie marele praznic al Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, împreună cu un sobor de șase preoți și patru diaconi.
La momentul chinonicului, chiriarhul locului a dat citire cuvântului său pastoral, intitulat `Iisus Hristos - Adevărul întrupat~, în care a subliniat semnificația teologică și duhovnicească a evenimentului istoric cu implicații cosmice petrecut în Țara Sfântă în urmă cu mai bine de două milenii.
„Întruparea Fiului lui Dumnezeu în istoria umanității ca Mesia sau Unsul lui Dumnezeu fusese făgăduită de Însuși Părintele ceresc (Fc 3, 15), înainte de izgonirea protopărinților Adam și Eva din Raiul pământesc, determinată de păcatul neascultării celor doi, iar împlinirea acestei făgăduințe a fost profețită diacronic de prorocii Vechiului Testament și așteptată cu nădejde atât de poporul ales al lui Israel - din mijlocul căruia avea să răsară Păstorul Cel Mare al oilor, Domnul Iisus Hristos (Evr 13, 20) -, cât și de celelalte neamuri păgâne, adică de întreaga omenire. Iar când a venit «plinirea vremii» (Gal 4, 4), taina cea din veac ascunsă și de îngeri neștiută (Rm 16, 25; Col 1, 26), dar descoperită Sfintei Fecioare Maria de Arhanghelul Gavriil (Lc 1, 31‑32), s‑a dezlegat prin arătarea lui Dumnezeu în trup omenesc (In 1, 14; I Tim 3, 16), într‑un moment în care fiii neascultării lui Adam (Ef 5, 6), bieți rătăcitori pe marea învolburată a acestei vieți, simțeau mai mult ca oricând nevoia eliberării din tenebrele morții spirituale, în care i‑a afundat mulțimea propriilor păcate, prin viclenia și lucrarea «șarpelui celui de demult, care se cheamă diavol» (cf. Ap 12, 9)”, a spus Înaltpreasfinția Sa.
Totodată, ierarhul a explicat că omul, chinuit lăuntric de nostalgia paradisului pierdut, simțea nevoia pentru ceva mai mult decât îi oferea lumea văzută și decât putea realiza el însuși, prin gândirea și puterile proprii, bâjbâind, de‑a lungul istoriei, întru căutarea adevărului absolut, care să‑i stingă dorul după infinit.
„Adevărul absolut, în care nu poate exista umbră de contrazicere sau schimbare, nu reprezintă ceva, ci este Cineva, adică o Persoană sau triadă de Persoane divine; iar singura Persoană din lumea aceasta, Care a putut afirma despre Sine că este «Calea, Adevărul și Viața» (In 14, 6), a fost Mântuitorul Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu devenit Fiul Omului, acum 2021 de ani, prin intermediul celei mai curate ființe omenești din câte a putut odrăsli neamul omenesc, Sfânta Fecioară Maria, cea care s‑a învrednicit să răspundă afirmativ chemării lui Dumnezeu de a coopera la împlinirea planului din veci hotărât în Sfatul Preasfintei Treimi (Ef 3, 11), acela de a salva sau mântui neamul omenesc de sub stăpânirea celui rău”, a precizat Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei.
Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a mai arătat că adevărul trebuie mărturisit cu demnitate creștină.
„Cei ce ne‑am îmbrăcat în Hristos prin haina Sfântului Botez (Ga 3, 27) se cuvine «să umblăm totdeauna întru adevăr» (III In 1, 3), pentru că «suntem fii ai făgăduinței» (Ga 4, 28) și trebuie să mărturisim adevărul cu demnitate creștină, asemenea sfinților mucenici, fără a ne rușina de Cuvântul lui Dumnezeu care este Adevărul prin excelență (In 17, 17)”, a menționat chiriarhul.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala ortodoxă mixtă „Neagu Ionescu” a Catedralei Arhiepiscopale.
Copiii prezenți la Sfânta Liturghie au primit, la final, din partea Centrului eparhial al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, pachete cu dulciuri și fructe.