De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Noaptea Muzeelor la Palatul Patriarhiei
În acest an, Palatul Patriarhiei a participat pentru prima dată la evenimentul „Noaptea Europeană a Muzeelor”, ediția a 13-a. În data de 19 mai 2018, palatul și-a deschis porțile tuturor celor interesați de istoria și activitatea edificiului monument situat pe Colina Bucuriei. Cu această ocazie, peste 600 de vizitatori au ales să includă acest obiectiv în nocturnul lor periplu cultural, dornici de a afla cât mai multe despre istoria acestuia. Copii, tineri și vârstnici, cu toții au fost primiți de ghizii Ansamblului Patriarhal, care le-au călăuzit pașii prin trecutul, dar și prin prezentul acestui monument istoric. Palatul a avut porțile deschise între orele 18:00 și 24:00, iar tururile ghidate au avut loc la fiecare jumătate de oră.
Vizitatorii au rămas plăcut impresionați de frumusețea încăperilor palatului, de arhitectură, dar și de expoziția de icoane, de obiectele de cult vechi, precum și de colecția de cărți liturgice din fondul Bibliotecii Sfântului Sinod. „Am venit în acest loc în primul rând pentru că este primul an în care Palatul Patriarhiei participă la Noaptea Muzeelor. Am aflat despre acest lucru din emisiunile Radio TRINITAS și ale TRINITAS TV și mi s-a părut destul de interesant a putea vedea o parte din istoria noastră, mai ales aici, unde este și locul în care s-a înfăptuit Unirea Principatelor Române. Faptul că nu am văzut acest palat după renovare m-a determinat să vin, să mă documentez și să văd ce s-a realizat aici în cei doi ani de construcții și lucrări”, a declarat pentru TRINITAS TV unul dintre vizitatori. Palatul Patriarhiei a fost construit de statul român în trei etape, în perioada 1906-1916, pentru a găzdui sediul Camerei Deputaților de la acea vreme. În perioada comunistă, în palat și-a stabilit sediul Marea Adunare Națională, iar după anul 1990 și până la sfârșitul anului 1996, acesta a redevenit sediu al Camerei Deputaților. Aflându-se în proprietatea Patriarhiei Române începând cu data de 6 decembrie 2010, clădirea a fost recent restaurată și consolidată în cadrul unui proiect finanțat din fonduri structurale, în cadrul Programului Operațional Regional 2007-2013.
Eveniment european de mare succes, Noaptea Muzeelor a fost inițiată de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa, fiind patronată în prezent de Consiliul Europei, de UNESCO şi de Consiliul Internaţional al Muzeelor. Anual, la eveniment participă mii de muzee şi instituţii culturale din 30 de ţări europene, care își aprind luminile și îşi deschid porțile pentru milioane de europeni. În acest an, sărbătoarea a avut loc în data de 19 mai în toată Europa.