În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
O „bisericuţă” nouă, de strajă celor adormiţi în Domnul
Comunitatea din Satu-Nou (Belceşti), județul Iași, atât de frumos unită în jurul părintelui paroh Andrei Florariu şi al preotului slujitor Vasile Florariu, va participa sâmbătă, 9 noiembrie, la sfinţirea capelei-clopotniţă a Parohiei „Sfântul Ierarh Nicolae”. Slujba va fi oficiată de Preasfinţitul Părinte Antonie, Episcopul de Bălţi (Republica Moldova), delegatul Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, alături de un numeros sobor de preoţi şi diaconi.
Prin implicarea și osteneala părintelui paroh Andrei Florariu, a părintelui Vasile Florariu și a tuturor ctitorilor, donatorilor și binefăcătorilor, au fost realizate, în ultimii patru ani, spre aducere aminte a tuturor celor înmormântați în cimitirul parohiei, ample lucrări de restaurare, reamenajare şi înfrumuseţare.
Peste toate veghează clopotniţa, o biserică în miniatură, construită în formă de cruce şi având două componente: clopotnița propriu-zisă, cu două clopote (unul de 50 kg, donat în anul 2013 de fam. Bargan Vasile și Iulia, și altul cu o greutate de 100 kg, donat în anul 2024 de enoriașii parohiei); respectiv esplanada, prevăzută cu acoperiș şi închisă cu geamuri de termopan.
„Această construcție a fost realizată cu multă trudă, nădăjduind că va dăinui peste veacuri, fiind necesară oficierii slujbei din Duminica Tomii (a Blajinilor), atunci când se face pomenirea tuturor celor dragi care sunt înmormântați în cimitir, dar și pentru alte momente de peste an, la oficierea slujbei de înmormântare, atunci când vor răsuna cele două clopote”, a spus pr. Andrei Florariu.
Mica „bisericuţă” a fost pictată (parţial), în tehnica tempera, de către tânărul pictor Alexandru Bâiceanu, fiu al satului, şi înfrumusețată cu icoane de mari dimensiuni donate de enoriași ai parohiei.
În mijlocul cimitirului a fost înălțată o troiţă, înlocuind-o pe cea veche, aflată într-o avansată stare de degradare.
„În anul 2024, în partea cimitirului vechi, am mai înălțat două sfinte cruci din metal, de 5,5 m înălțime, spre aducere aminte a tuturor celor adormiţi în Domnul pe care nu mai are cine să-i pomenească, dar şi a tuturor eroilor căzuți pe câmpurile de lupte, în lagăre și în închisori”, a mai precizat preotul paroh.
De asemenea, gardul cimitirului a fost consolidat și vopsit, s-a realizat iluminatul pe timp de noapte în tot cimitirul, s-au amenajat alei şi s-au montat bănci, au fost plantaţi tei și stejari, dar şi alţi arbuşti şi flori care vor oferi umbră şi încântare ochilor enoriaşilor aflaţi în pelerinaj la mormintele persoanelor dragi.