Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
O nouă lucrare dedicată omagierii Voievodului Mihai Viteazul
VolumUL „Voievodul Mihai Viteazul - Apărător și mărturisitor al credinței strămoșești”, apărut la Editura Arhiepiscopiei Târgoviștei, sintetizează cele mai importante date și opinii în legătură cu personalitatea istorică impresionantă a Voievodului Mihai Viteazul, la 420 de ani de la moartea sa martirică, în spiritul Hotărârii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, nr. 5.612/2008, prin care Arhiepiscopia Târgoviștei este solicitată să continue alcătuirea studiilor și eforturilor care vor conduce la eventuala canonizare a domnitorului Mihai Viteazul, primul mare unificator al neamului nostru.
Tipărit în condiții grafice bune, volumul apare în acest an în care comemorăm moartea sa martirică și aniversăm 520 de ani de la sfințirea Mănăstirii Dealu, loc sacru și plin de reverberații pentru toți românii, deoarece aici se află depus, într-un sarcofag maiestuos, întru așteptarea învierii, capul acestui mare și important martir și erou al națiunii române și al credinței creștine.
Mesajul acestui demers editorial este elocvent rezumat, în Precuvântare, de către Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal: „Voievod evlavios, cu viață sfântă, atașat de valorile Ortodoxiei, Mihai Viteazul a reușit, cu credință puternică în Dumnezeu, cu abnegație și curaj, să fie unul dintre cei mai de seamă și mai cunoscuți apărători ai civilizației creștine. El a susținut cu înțelepciune, echilibru și jertfelnicie opera pastoral-misionară a Ortodoxiei românești, fiind ctitor și binefăcător a numeroase biserici și mănăstiri, sprijinitor al ierarhilor, preoților și călugărilor noștri pentru întărirea activității ecleziale în societatea de atunci și pentru conferirea unei cât mai mari demnități Bisericii noastre străbune. Chiar Papa Clement al VIII-lea l-a apreciat în cuvinte glorioase, numindu-l «cavaler al lui Hristos și apărător al Creștinătății»”.
Viața sa duhovnicească, intensă și pilduitoare, plină de evlavie, eroismul faptelor sale de arme, marea sa contribuție la sprijinirea misiunii pastorale a Bisericii noastre, precum și la apărarea Creștinătății și a Europei în vremuri întunecate, conferă îndreptățirea de a se continua demersurile pentru canonizarea Voievodului Mihai Viteazul.
Personalitatea Domnitorului Mihai Viteazul străbate veacurile și se constituie într-un autentic model de viață și de acțiune creștină și românească, care poate inspira și generațiile de astăzi.
Lucrarea publicată cuprinde articole și studii ale unor reputați teologi, istorici și oameni de cultură care elogiază pe acest mare și cel dintâi unificator al țărilor române, reliefând dimensiunea sa sfântă și mărturisitoare.