În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
O parohie misionară din Buzău a primit moaștele ocrotitorului
Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord, a săvârșit duminică, 7 ianuarie, Sfânta Liturghie la Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” din municipiul Buzău, cartierul Poștă, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. În ajun, ierarhul a dăruit parohiei, cu prilejul hramului, un fragment din moaștele Înaintemergătorului Domnului.
Programul liturgic a început în seara zilei de sâmbătă, 6 ianuarie, când Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a oficiat Vecernia unită cu Litia. La slujbă a fost prezent și Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Europei de Nord.
În cuvântul rostit, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian a explicat că după Maica Domnului, Sfântul Proroc Ioan Botezătorul este cel mai mare sfânt odrăslit de neamul omenesc, născut din femeie: „Astăzi, cler și popor, îl prăznuim cu bucurie prin slujbele Vecerniei și Litiei, în această biserică închinată lui. Suntem obișnuiți să ne raportăm la moaștele unor sfinți mai recenți sau la ale unor sfinți cunoscuți din primele secole ale Bisericii, dar nu ne-am fi așteptat chiar la cele aparținând Înaintemergătorului Domnului. Însă iată că pentru frățiile voastre s-a produs această minune, realizată cu bunăvoința Preasfințitului Părinte Episcop Macarie, care îi păstorește pe românii ortodocși din Europa de Nord și care a venit personal în țară să le ofere acestei parohii”.
La final, Preasfințitul Părinte Macarie a dăruit părintelui Marian Gegea, vicar administrativ eparhial și paroh al Bisericii „Sfântul Ioan Botezătorul” din Buzău, racla cu un fragment din moaștele ocrotitorului lăcașului de cult.
„După moartea sa mucenicească, trupul Sfântului Ioan Botezătorul a fost așezat în pământ, «cu cerul în el», de către ucenicii săi, apoi a fost scos pentru a ne ajuta și pe noi să ajungem la cer, cel mai iubit, apropiat și fidel prieten al Mântuitorului. Ocrotitorul ceresc al acestei biserici vă va ajuta deplin, pentru că, deși este vorba doar de un fragment din moaștele sale, Sfântul Ioan Botezătorul este întreg lângă noi și va pune umărul în purtarea crucii frățiilor voastre, având numeroase haruri: de la binecuvântarea mamelor care nu pot naște prunci, cum a fost cazul mamei sale, Dreapta Elisabeta, la a celor care se zbat în suferință și în ispitele acestei lumi sau la a celor feciorelnici, care s-au dedicat integral Mirelui Bisericii, așa cum a făcut-o chiar el”, a subliniat ierarhul în cuvântul rostit cu această ocazie.
Părintele Marian Gegea a mulțumit celor doi ierarhi pentru slujire și binecuvântare, oferindu-le câte o icoană a Sfântului Proroc Ioan Botezătorul.
În ziua hramului, duminică, 7 ianuarie 2024, Preasfințitul Părinte Episcop Macarie, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie și slujba Parastasului pentru ctitorii și slujitorii lăcașului de cult trecuți la cele veșnice, precum și pentru Arhiepiscopul Epifanie Norocel, în contextul împlinirii a 11 ani de la mutarea sa la Domnul.
Corul psaltic misionar „Sfântul Roman Melodul” al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei a oferit răspunsurile liturgice.
La final, părintele Marian Gegea i-a oferit în dar ierarhului un engolpion.
În aceeași zi, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, s-a aflat în mijlocul credincioșilor focșăneni, săvârșind Sfânta Liturghie în biserica Parohiei „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Piața Unirii.