La opt ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira, cel care a păstorit Eparhia Maramureșului și Sătmarului mai bine de un sfert de secol (1990‑2016), miercuri, 30 octombrie,
Oaspeți de peste hotare la Catedrala Mitropolitană din Timișoara
În Duminica a 6-a după Sfintele Paști, la Catedrala Mitropolitană din Timișoara au fost cinstiți prin rugăciune Sfinții Mari Împărați și întocmai cu Apostolii Constantin și mama sa, Elena. În prezența Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Ioan, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de către un sobor din care au făcut parte preotul Ionel Popescu, vicar eparhial, preotul Nicolae Dura, vicar eparhial al Arhiepiscopiei Germaniei, Austriei și Luxemburgului, consilieri eparhiali, preoții și diaconii catedralei. Răspunsurile liturgice au fost date de corala Parohiei românești „Învierea Domnului” din Viena și de corala Catedralei Mitropolitane.
După predica duminicală, în care a tâlcuit minunea vindecării orbului din naștere și rolul deosebit pe care l-au avut Sfinții Împărați Constantin și Elena în viața Bisericii noastre, Mitropolitul Banatului i-a primit pe cei 26 de ambasadori care au venit la Timișoara și au dorit să viziteze colecția de artă bisericească a Arhiepiscopiei Timișoarei și impunătoarea Catedrală Mitropolitană.
În fața ambasadorilor prezenți, însoțiți de secretarul de stat Traian Laurențiu Hristea, din cadrul MAE, și de reprezentantul Guvernului României în teritoriu, prefectul județului Timiș, Mihai Ritivoiu, Mitropolitul Banatului a adresat tuturor un cuvânt de bun-venit și îndemnul de a ne ruga pentru pace în Ucraina și în toată lumea.
Înaltpreasfinția Sa a subliniat prezența în rândul corpusului consular din România a ambasadorilor din Orientul Apropiat, din Nordul Africii și din alte țări ale lumii. În acest context, Mitropolitul Banatului a evidențiat nevoia de a fi ajutate țările din Africa, care se confruntă cu probleme de natură economică, cu lipsa hranei și a apei potabile. De asemenea, a menționat existența bunelor relații economice pe care țara noastră le are cu țările reprezentate de ambasadorii prezenți.
Săptămâna aceasta, Timișoara va mai primi vizita a 60 de diplomați, parlamentari și înalți oficiali străini, din rândul cărora va face parte și președintele Germaniei, care vor lua parte la numeroasele evenimente și expoziții cuprinse în programul Timișoara - Capitală Europeană a Culturii, se arată pe site-ul mitropolia-banatului.ro.