În cadrul manifestărilor omagiale dedicate celor 25 de ani de arhipăstorire a Înaltpreasfințitului Părinte Nifon la Târgoviște, joi, 19 decembrie 2024, în Aula „Sfântul Voievod Neagoe Basarab” din cadrul Reședinței eparhiale, s‑a desfășurat ceremonia de acordare a distincțiilor „Crucea Omagială” și Ordinul „Sfântul Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului și Mitropolitul Țării Românești”, pentru clerici și mireni, împreună cu diplome de recunoștință.
Ocrotire pentru copii în centrele „Filantropia” Alba Iulia
40 de copii aflați în situații de vulnerabilitate socială din Alba Iulia vor fi ocrotiți în centrele de zi „Sfântul Nicolae” și „Sfânta Parascheva”, în urma parteneriatului încheiat săptămâna aceasta între Primăria Alba Iulia prin Direcția de Asistență Socială și Asociația „Filantropia Ortodoxă” Alba Iulia.
Copiii vor fi ajutați zilnic să parcurgă materiile școlare şi părinții lor vor descoperi noi modalități de înțelegere și implicare în educarea celor mici. De asemenea, beneficiarii vor primi hrană și materiale didactice, astfel încât să fie redusă povara financiară pentru familii. Parteneriatul are ca scop prevenirea abandonului școlar sau familial, iar o bună parte din costuri sunt suportate de Asociația „Filantropia Ortodoxă” Alba Iulia.
„Se continuă astfel, pentru cel puțin încă doi ani, o colaborare care a adus multă bucurie copiilor implicați și familiilor lor și care s-a concretizat în rezultate remarcabile obținute de copii. Apreciem în mod deosebit preocuparea constantă a Primăriei Alba Iulia și a Direcției de Asistență Socială Alba Iulia pentru ajutorarea copiilor nevoiași, precum și a persoanelor vârstnice sau cu dizabilități din municipiul Alba Iulia”, a spus Daniela Truța, director executiv al Asociației „Filantropia Ortodoxă” Alba Iulia.
Conform Asociației, există posibilități concrete de ajutorare a copiilor aflaţi în situaţii vulnerabile prin servicii acreditate, însă acestea sunt reduse din cauza unor inabilități legislative precum birocrația excesivă, prevederi nefuncționale ale standardelor de funcționare, standarde de cost împovărătoare sau lipsa de finanțare a centrelor „Școală după școală”.
În Alba Iulia și în județul Alba, cu perseverență, profesionalism și curaj, aceste dificultăți au fost depășite, după cum se arată într-un comunicat al Asociației „Filantropia Ortodoxă” Alba Iulia.
Asociația a dezvoltat în Arhiepiscopia Alba Iulia, pentru copii, din resurse proprii și în parteneriat cu autoritățile publice județene și locale, o rețea formată din 14 centre de zi unde sunt ocrotiți 400 de copii, 13 centre de prevenire a abandonului școlar pentru 360 de copii și 15 case de tip familial pentru 276 de copii cu măsuri de plasament instituționalizat.