Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Ocrotitorul României, cinstit și la Paraclisul Catedralei Naționale
Sfântul Apostol Andrei, cel întâi chemat, este ocrotitorul spiritual al Catedralei Naționale din București. Cu prilejul sărbătorii sale, la Paraclisul Catedralei Naționale s-a desfășurat un frumos program liturgic. Numeroși credincioși din Capitală s-au rugat ocrotitorului țării noastre pentru mijlocire și binecuvântare, bucurându-se și de prezența cinstitelor sale moaște. În dimineața zilei de marți, 30 noiembrie, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei a început în ajun, luni seară, cu săvârșirea slujbei Privegherii. Tot atunci, în interiorul lăcașului de cult a fost așezată spre închinare o raclă adăpostind un fragment din cinstitele moaște ale acestuia. Marți dimineață, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte: părintele arhimandrit Paisie Teodorescu, vicar patriarhal; părintele arhimandrit Ciprian Grădinaru; părintele arhimandrit Dionisie Constantin, consilier patriarhal; părintele Ionuţ Dragomir, consilier patriarhal; părintele Codruţ Toader, inspector eparhial, precum și alți slujitori. În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa l-a hirotonit întru preot pe diaconul Marian Mugurel Crăciun, ostenitor în cadrul Administrației eparhiale a Arhiepiscopiei Bucureştilor.
„Dacă privim la istoria noastră zbuciumată, dar plină de realizări și binecuvântări, obținute însă cu mari jertfe, trebuie să ne gândim mereu la începutul încreștinării noastre și la cuvântul Mântuitorului care a fost adus, după cum a cerut El, până la marginile lumii, în această zonă revenindu-i Sfântului Apostol Andrei misiunea de a-L propovădui pe Iisus Hristos”, a spus Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul în cuvântul de învățătură.
Perioada petrecută de Sfântul Andrei alături de Mântuitorul l-a pregătit pentru misiunea de propovăduire care i-a fost încredințată, ce avea să îl aducă și pe teritoriul actual al țării noastre. „În teritoriul Sciției Mici au fost descoperite foarte multe morminte ale unor martiri din primele veacuri ale Bisericii, ceea ce înseamnă că învățătura Evangheliei era deja cunoscută și trăită în mod plenar de către strămoșii noștri. Prezența unor episcopi din această regiune la primele Sinoade Ecumenice, precum și înflorirea comunităților creștine de aici arată că misiunea Sfântului Apostol Andrei a fost bine îndeplinită”, a mai spus Preasfinția Sa.