Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, a săvârşit sâmbătă, 21 iunie, Sfânta Liturghie în biserica Parohiei „Adormirea Maicii Domnului” din localitatea
Odor de mare preț pentru capela unui spital bucureștean
Credincioșii și închinătorii capelei Institutului Național de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din sectorul 5 al Capitalei au trăit marți, 13 mai 2025, adevărate momente de înălțare duhovnicească. În mijlocul lor s-a aflat Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, care a săvârșit Sfânta Liturghie și a sfințit o frumoasă raclă în care a fost așezat un fragment din cinstitele moaște ale Sfântului Sfințit Mucenic Haralambie.
Fragmentul din moaștele Sfântului Haralambie va rămâne permanent în capela unității spitalicești pentru alinarea și întărirea credincioșilor, a pacienților și a personalului medical al institutului pe care lăcașul îl deservește. Cinstitul odor a fost așezat într-o raclă confecționată cu măiestrie la Atelierele Patriarhiei Române, care a fost sfințită în dimineața zilei de marți de Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor. În continuare, Preasfinția Sa a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Din soborul care s-a rugat alături de ierarh au făcut parte părintele Alin Gabriel Nica, coordonatorul preoților de caritate din Arhiepiscopia Bucureștilor, părintele Cristian Colibă, slujitor al capelei, precum și alți clerici, unii dintre ei având legături mai vechi cu acest sfânt lăcaș.
După citirea pasajului evanghelic al zilei (Ioan 7, 1-13), ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură în care a arătat că specifice zilelor care preced Înjumătățirea Cincizecimii sunt cântări și texte liturgice ce vorbesc despre marea milostivire a Domnului față de cei bolnavi: „Sărbătoarea din ajunul Înjumătățirii praznicului Cincizecimii ne aduce aminte de chemarea Mântuitorului adresată tuturor celor însetați. Izvorul învățăturii Lui poate ostoi setea după viață veșnică a tuturor. Învățătura Lui nu se adresează doar unui om, doar câtorva dintre noi, ci tuturor, pentru că cel care Îi urmează nu va rămâne niciodată în întuneric. Ne aflăm într-un așezământ bisericesc din preajma celor care suferă, a oamenilor bolnavi, care sunt internați pentru perioade mai scurte sau mai lungi, a celor care au nevoie de ajutorul lui Dumnezeu. Perioada pe care o petrecem în aceste zile are mai multe duminici cu teme deosebit de importante pentru noi, iar fiecare duminică a perioadei Învierii Domnului are regim de sărbătoare importantă. În aceste zile, dacă ascultăm cu atenție sau urmărim cuvintele din cărțile de cult, observăm că doar luni și marți după Duminica vindecării slăbănogului sunt anumite cântări care ne aduc aminte de minunea de la Vitezda. (...) Aș vrea să amintesc câteva din cuvintele Penticostarului care au o legătură deosebită cu spitalul lângă care ne aflăm. În primul rând, imnograful ne spune: «Cel ce ai zidit pe om cu mâna, ai venit să vindeci pe cei bolnavi. Pe cel slăbănog la scăldătoarea oilor prin cuvântul Tău l-ai ridicat». Imnograful continuă, amintindu-ne de minunile pe care Mântuitorul le-a făcut: «Durerea celeia ce-i curgea sânge ai tămăduit-o, pe fiica cananeencei, care era bântuită, ai miluit-o, și nu ai trecut cu vederea rugăciunea sutașului». Toate acestea ne amintesc de momentele când Mântuitorul Și-a arătat marea milostivire pentru cei aflați în suferință”.
Preasfinția Sa a adăugat faptul că Biserica este cea care continuă lucrarea vindecătoare înfăptuită de Domnul în timpul activității Sale pământești: „Mântuitorului, Cel căruia I-a fost milă de cei aflați în suferință, Îi cerem și noi să îi ajute pe toți cei ce se află în acest spital. În general, în spitale întâlnim foarte multă suferință și oameni pe care nu-i mai caută nimeni, nici chiar cei din familiile lor. De aceea, mulți rămân la nădejdea că Dumnezeu îi va ajuta și cer, în rugăciunile lor, mila Sa cea bogată. Și noi cerem această milostivire a lui Dumnezeu pentru cei care sunt în suferință, în grija medicilor, a asistenților medicali, pentru toți cei care își caută sănătatea. O biserică de spital este locul vindecării. De multe ori, în cazul celor cu credință puternică, medicii au rămas surprinși observând lucruri minunate care, în mod obișnuit, nu s-ar fi putut întâmpla. Îl rugăm pe Dumnezeu să ocrotească această biserică de spital către care aleargă bolnavii sau rudeniile lor”.
În cadrul slujbei, ierarhul l-a hirotonit întru preot pe diaconul Andrei Constantin Olinici, pe seama Capelei „Sfântul Ioan Botezătorul” a clinicii Imunomedica din sectorul 1 al Capitalei.
Cel mai vârstnic martir pe care l-a avut Biserica
La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a zugrăvit pe scurt viața Sfântului Haralambie: „Într-o astfel de zi care ne aduce aminte de mulțimea faptelor minunate săvârșite de Mântuitorul asupra celor bolnavi și neputincioși, am binecuvântat o raclă care va adăposti un fragment din moaștele Sfântului Haralambie. Este cunoscut că acest sfânt, care a mărturisit în perioada de început a Bisericii în timpul unor grele persecuții, a fost cel mai vârstnic martir pe care l-a avut Biserica. Născut la finalul veacului întâi, el a trecut către Domnul, pe Care L-a mărturisit cu prețul vieții, la începutul veacului al treilea. Preot și episcop al Bisericii din Magnezia, Sfântul Haralambie reprezintă fidelitatea fără margini față de slujirea Stăpânului. (...) La acest spital, cu jertfă multă s-a realizat o raclă și s-a primit o părticică din moaștele acestui sfânt, iar acestea vor rămâne aici ca mângâiere și nădejde pentru bolnavii din spitalul de alături, dar și pentru credincioșii care vin aici la slujbe”.
În încheiere, în semn de apreciere pentru lucrarea desfășurată până acum, ierarhul i-a oferit părintelui capelan Cristian Colibă, din partea Patriarhului României, rangul onorific de sachelar. Totodată, ierarhul i-a oferit lui Adrian Căpățână Diploma Anului Centenar al Patriarhiei Române cu medalie.
În continuare, părintele Cristian Colibă ne-a declarat: „Astăzi, delegatul Preafericirii Sale a săvârșit Liturghia arhierească și slujba de sfințire a raclei Sfântului Sfințit Mucenic Haralambie. Am avut o bucurie deosebită pentru că tot astăzi a avut loc și hirotonia unui preot. Ne rugăm ca cei care au participat la această slujbă și cei care vor veni în continuare să se închine înaintea sfintelor moaște - pacienți, aparținători, cadre medicale și auxiliare - să primească ajutorul Bunului Dumnezeu. Ne bucurăm că am fost gazda unui astfel de eveniment și sperăm să avem și în viitor evenimente la fel de frumoase”.
La rândul său, prof. dr. Gheorghe Haralambie Popescu, managerul institutului medical, a afirmat: „Ne aflăm într-o zi de mare binecuvântare și bucurie duhovnicească, în fața acestor sfinte moaște, mărturii vii ale sfințeniei și ale lucrării lui Dumnezeu în viața celor care L-au slujit cu credință și jertfă. Prezența moaștelor în mijlocul nostru este un prilej de întărire în credință, de apropiere de Hristos și de comuniune cu sfinții Lui. Moaștele ne amintesc de puterea lui Dumnezeu de a transfigura viața omului, de a transforma trupul, acest templu al Duhului Sfânt, într-o sursă de har și binecuvântare pentru cei care vin cu credință și evlavie. Ele sunt dovada vie că moartea nu este un sfârșit, ci o trecere spre viața veșnică, iar sfințenia dobândită în această viață răzbate dincolo de hotarele timpului”.