De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Odor duhovnicesc pentru o parohie din orașul Videle
Credincioșii Parohiei „Sfinții Trei Ierarhi” din orașul Videle, județul Teleorman, au primit în ziua de cinstire a sfinților ocrotitori, 30 ianuarie, vizita Preasfințitului Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului, și a Preasfințitului Părinte Paisie Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, care au sfințit o noua raclă pentru comunitate.
Sfinții Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, au fost cinstiți cu fast liturgic în comunitatea parohială din orașul teleormănean Videle, pe care o ocrotesc, cu acest prilej, în mijlocul credincioșilor poposind Preasfințitul Părinte Episcop Galaction care a săvârșit Sfânta Liturghie împreună cu Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurați de un ales sobor de preoți și diaconi.
După citirea Sfintei Evanghelii, Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul a rostit un cuvânt de învățătură în care a evidențiat faptul că modelul pe care ni l-au lăsat ierarhii pomeniți este mereu actual.
„Împlinind cuvintele Mântuitorului Hristos din Evanghelia de astăzi, Sfinții Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur, au fost luminători ai lumii. Ei sunt numiți «mari dascăli ai lumii şi ierarhi, părinți ai Bisericii şi păstori de suflete». Au trăit adevărul Evangheliei ca început de viață veșnică încă din lumea aceasta şi au învățat dreapta credință şi dreapta viețuire pe toți păstoriții lor, precum şi pe toți cei care au citit de-a lungul veacurilor scrierile lor, astfel încât ei sunt mari în Împărăția lui Dumnezeu. Modelul Sfinților Trei Ierarhi este și astăzi actual. Într-o lume debusolată, lipsită de repere, Sfinții Trei Ierarhi oferă modele autentice care ne arată cum să fim cu adevărat creștini, indiferent de poziția socială sau rangul deținut. Ei inspiră pe slujitorii Bisericii care trebuie să le urmeze pilda în apărarea credinței, în lepădarea de sine și căutarea sfințeniei; sunt modele pentru conducătorii popoarelor și pentru toți cei care, într-un fel sau altul, au funcții de conducere, cu toții pot învăța de la ei dreptatea și responsabilitatea socială. Celor care încă mai cred că învățătura creștină ar fi contrară științei le stau înainte modelele lor care și-au întrecut în înțelepciune dascălii și care, la rândul lor, au scris atât de profunde explicații despre lume și creația lui Dumnezeu, despre învățătura Bisericii, cât și poeme creștine de rară frumusețe. Tot ei ne învață chipul adevăratei prietenii, dovedind că cei uniți în Hristos pe pământ rămân împreună în veșnicie”, a spus Preasfinția Sa.
La finalul Sfintei Liturghii, Episcopul-vicar patriarhal a oferit părintelui paroh Liviu Zamfir, din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Ordinul „Maica Domnului Rugătoarea” pentru clerici. Cu acest prilej, a fost sfințită și o nouă raclă în care au fost așezate părticele din cinstitele moaște ale Sfântului Apostol, întâiul Mucenic și Arhidiacon Ștefan, care va rămâne spre închinare în biserica parohiei teleormănene.