La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Ordinul „Crucea Bucovinei” pentru stareța Mănăstirii Voroneț
Stavrofora Gabriela Platon, stareţa Mănăstirii Voroneţ din judeţul Suceava, a primit marţi, 4 iulie 2023, Ordinul „Crucea Bucovinei” din partea Înaltpreasfinţitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor. Distincţia a fost oferită cu prilejul împlinirii a 60 de ani de viaţă ai maicii stareţe Gabriela.
Textul ordinului a fost citit de către părintele Constantin-Ciprian Blaga, consilier pe Sectorul editură și tipografie al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, iar crucea a fost înmânată de către părintele Viorel Ilişoi, consilier al Sectorului economic-financiar în cadrul Centrului eparhial Suceava. Din delegaţia Părintelui Arhiepiscop Calinic a mai făcut parte şi părintele Adrian Popa, consilier al Sectorului colportaj bisericesc al Centrului eparhial Suceava.
Stavrofora Gabriela Platon a mulţumit părinţilor pentru darul şi recunoştinţa arătată de către Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, precum şi pentru felicitările transmise. Obştea Mănăstirii Voroneţ a marcat împlinirea a şase decenii de viaţă ai stavroforei Gabriela în cadrul Sfintei Liturghii, oficiată la orele dimineţii. Monahiile i-au oferit stareţei lor, aşa cum este tradiţia, un buchet mare de trandafiri.
„Este extraordinar să-ţi trăieşti zilele vieţii în rânduiala Bunului Dumnezeu. Noi, care am fost aleşi să slujim lăcaşurile de închinăciune zi şi noapte, considerăm că este un dar mare şi preţios. Când ai fost ales de Dumnezeu, ai parte de mari lucrări de la Tatăl ceresc. În prima parte a oricărui început, aşa cum a fost cel de la Voroneţ, primeşti bucurii, şanse şi oameni. Vine un moment în care trebuie să întorci ceva lui Dumnezeu. Acest fel de a da lui Dumnezeu este să te responsabilizezi pentru a duce mai departe o ctitorie. Este nevoie de rugăciune la Dumnezeu ca să ne trimită suflete care să ducă mai departe ceea ce ctitorim în prezent”, s-a exprimat stavrofora Gabriela Platon.