Soborul Catedralei Patriarhale a mers astăzi, 24 decembrie 2024, în Ajunul Crăciunului, în procesiune cu icoana Nașterii Domnului la Reședința Patriarhală. Preoții, diaconii și psalții lăcașului de rugăciune au fost întâmpinați de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în Salonul Sfinților Români.
Papa Ioan Paul al II-lea, beatificat ieri la Vatican
Papa Benedict al XVI-lea l-a beatificat ieri pe Ioan Paul al II-lea, fostul papă, înaintea a mai mult de un milion de credincioşi catolici adunaţi în Piaţa "Sfântul Petru" din Vatican, îndeplinind primul pas spre declararea acestuia ca sfânt al Bisericii Catolice. Mulţimea a izbucnit în urale, lacrimi şi aplauze când o imagine uriaşă cu chipul zâmbind al papei Ioan Paul al II-lea a fost înălţată deasupra balconului Basilicii "Sfântul Petru" şi corul a cântat imnul de beatificare al acestuia, informează Asociated Press.
Papa Benedict l-a proclamat pe Ioan Paul al II-lea ca "binecuvântat" la puţin timp după începutul Mesei romane, adică a Liturghiei Bisericii Catolice, săvârşită pe esplanada basilicii, în faţa unei mulţimi înveşmântate în alb şi roşu, culorile de pe steagul Poloniei, ţara natală a fostului pontif. Sora Tobiana, o călugăriţă poloneză care a avut grijă de papa Ioan Paul al II-lea în ultimii săi ani de viaţă, şi sora Marie Simone-Pierre au adus Papei Benedict un relicvar conţinând păr şi o fiolă cu sângele proaspătului beatificat. Sora Marie este cea care s-a vindecat în mod miraculos de maladia Parkinson în urma rugăciunilor repetate către Ioan Paul şi a constituit minunea care a făcut posibilă beatificarea fostului papă. La acest eveniment au participat 16 conducători de stat din întreaga lume şi cinci suverani din familiile regale europene, precum şi reprezentanţi ai Bisericilor creştine. Cei mai mulţi credincioşi catolici au venit din Polonia, unde memoria lui Ioan Paul este vie, fiind considerat cel mai important lider spiritual al lor şi simbolul renaşterii naţionale a acestei ţări desfiinţaţe de mai multe ori în istorie. Ieri s-a petrecut cea mai rapidă beatificare din istoria Bisericii Catolice, căci Papa Benedict a dat o dispensă care a eliminat perioada de 5 ani care preceda în mod obişnuit începutul procedurilor de beatificare. Papa Benedict a răspuns astfel îndemnului mulţimii de la înmormântarea lui Ioan Paul din 2005, care a strigat de multe ori: "Santo Subito". (Marius Nedelcu)