Duminică, 3 noiembrie, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, a săvârşit Sfânta Liturghie în Parohia Olari, Protopopiatul Arad, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, se arată pe site-ul arhiepiscopiaaradului.ro.
Parastas pentru victimele incendiului de la Colectiv
În noaptea de 30 spre 31 octombrie 2015, un incendiu cuprindea Clubul Colectiv din sectorul 4 al Capitalei. În noaptea tragediei și în săptămânile care au urmat, 64 de persoane și-au pierdut viața în urma rănilor, alte zeci rămânând marcate pe viață. Miercuri, 30 octombrie 2024, un sobor de preoți din Protopopiatul Sector 4 Capitală a oficiat slujba Parastasului la troița edificată în piațeta din fața clădirii unde a avut loc tragedia.
La nouă ani de la tragicul eveniment în urma căruia peste 200 de persoane au suferit răni care le-au mutilat trupurile, 64 pierzându-și viața, suferința părinților, a rudelor și a prietenilor este încă nealinată. Mângâiere le mai sunt slujbele de pomenire săvârșite în fiecare an și rugăciunile înălțate în biserici pentru odihna sufletelor celor care au pierit și pentru întărirea supraviețuitorilor.
Și anul acesta, la troița înălțată în fața clădirii care a găzduit Clubul Colectiv, un sobor de preoți din Protopopiatul Sector 4 Capitală, sub protia părintelui Vlad Mândru, inspector resurse umane în cadrul acestui protopopiat, a oficiat slujba Parastasului în care au fost pomeniți tinerii care au trecut în veșnicie în noaptea tragediei și în perioada imediat următoare, în spitalele din țară sau din străinătate, din cauza rănilor.
La finalul slujbei, părintele Vlad Mândru ne-a vorbit despre slujba de pomenire oficiată ca datorie a celor aflați în viață, dar și ca o amintire a faptului că Biserica îi poartă în rugăciune pe toți fiii ei, vii sau adormiți.
„Am împlinit astăzi această datorie de a-i pomeni pe cei care au pierit în urma incendiului cumplit care a avut loc la Clubul Colectiv din București în noaptea de 30 spre 31 octombrie, în anul 2015. În același timp, ne-am făcut o datorie personală, a preoților din sectorul 4 al Capitalei, pentru că pe mulți dintre acești tineri i-am prohodit la bisericile noastre și le-am făcut slujba de înmormântare. Este o durere comună a familiilor lor, dar și a Bisericii, ca și comunitate, pe care o împărtășim împreună. Pomenirea lor nu ține doar de slujba de acum, ci de toate rugăciunile pe care le facem pentru sufletele celor adormiți care ne-au fost dragi. De aceea ne-am făcut această datorie de a ne ruga pentru ei în calitate de părinți, de slujitori ai Sfintelor Altare, de duhovnici, de preoți care i-am prohodit la timpul respectiv. În fiecare an îi pomenim în această zi, pentru ca Dumnezeu să le ierte lor păcatele și să îi pomenească cu drepții Săi în Împărăția cerurilor”.
La final, prin implicarea Sectorului cimitire, monumente și servicii funerare al Arhiepiscopiei Bucureștilor, au fost oferite pachete cu produse alimentare celor care au participat la slujba de pomenire.