Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Părintele Atanasie-Tănăsache Costea (1956-2023), păstor misionar și părinte duhovnicesc al studenților teologi din București
Am aflat cu multă durere de trecerea din această viață, în urma unui tragic accident rutier, în ziua de marți, 11 iulie 2023, a părintelui Atanasie-Tănăsache Costea, fost cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă Justinian Patriarhul, Universitatea din București, și preot îmbisericit la Biserica Sfântul Ilie - Grant, Protoieria Sector 6 Capitală, pe care a păstorit-o, în calitate de paroh, din anul 2010 până la pensionarea sa în anul 2021.
Părintele Atanasie-Tănăsache Costea s-a născut la data de 12 noiembrie 1956, în localitatea Pechea, din județul Galați, în familia dreptcredincioșilor Sandu și Bălașa Costea. După absolvirea cursurilor primare și gimnaziale în localitatea natală, a continuat studiile la Liceul Industrial Metalurgic din municipiul Galați (1971-1976), la Seminarul Teologic Ortodox Chesarie Episcopul din Buzău, apoi la Institutul Teologic de grad universitar din București (1981-1985), încununându-și studiile prin cursurile de doctorat la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei a Universității din București (1999-2007). În anul 2007, a susținut public teza de doctorat, alcătuită sub îndrumarea domnului prof. univ. dr. Ioan Cerghit, cu titlul Dimensiunea spirituală ortodoxă a pedagogiei creștine.
S-a cununat, în ziua de 25 februarie 1984, cu domnișoara Elena Manea, pe care a cunoscut-o în Biserica Sfântul Silvestru din Capitală, Dumnezeu binecuvântând familia lor cu cinci copii: cel mai mare dintre fii, Gheorghe, a studiat teologia ortodoxă, dar și limba arabă la Universitatea din București, fiind, mai întâi, preot pentru comunitățile românilor din Siria şi Liban, iar după pensionarea tatălui său, parohul Bisericii Sfântul Ilie - Grant; cel de-al doilea, Alexandru, a studiat teologia și istoria, fiind acum parohul Parohiei Bălteni-Cocioc, Protoieria Ilfov Nord; cel de-al treilea, Iustin, a studiat teologia și farmacia și viețuiește ca monah, cu numele Proclu, la Chilia Sfântul Mina din Muntele Athos; cel de-al patrulea, Mihail, a absolvit Universitatea Politehnică din București, a devenit inginer IT și s-a stabilit cu soția în Elveția, iar mezinul, Daniel, a studiat farmacia, iar în prezent este student la Facultatea de Teologie a Universității din București.
Părintele Atanasie-Tănăsache Costea a fost hirotonit diacon, la data de 18 februarie 1986, și apoi preot, în ziua de 25 februarie 1986, în Catedrala Sfântul Nicolae din Galați, pe seama Parohiei Smulți, din Arhiepiscopia Dunării de Jos, transferat apoi, în anul 1993, la Parohia Sfinții Apostoli din municipiul Galați. Trei ani mai târziu, a fost transferat la Biserica Sfânta Ecaterina, paraclisul Facultății de Teologie Ortodoxă Justinian Patriarhul, fiind preotul spiritual al studenților teologi. În această calitate, coordona practica liturgică și pedagogică a studenților în școlile Capitalei. A slujit la paraclisul Facultății de Teologie până în anul 2010, când s-a transferat la Biserica Sfântul Ilie - Grant, Protoieria Sector 6 Capitală.
Părintele Atanasie-Tănăsache Costea s-a remarcat, pe lângă slujirea la Sfântul Altar, acolo unde o lungă perioadă de timp a săvârșit Sfânta Liturghie zilnic, atât la Paraclisul Sfânta Ecaterina, cât și la Biserica Sfântul Ilie - Grant, prin lucrarea sa neobosită de creștere a tinerilor în Biserică, atât prin sfătuirea duhovnicească la Taina Spovedaniei, cât și prin activitatea sa la catedră, mai întâi ca profesor de religie, între anii 1990 și 1996, apoi profesor de practică liturgică la Seminarul Teologic Ortodox din Galați, profesor la disciplina muzică bisericească și ritual, metodica religiei și practica pedagogică la Facultatea de Teologie-Litere din cadrul Universității Dunărea de Jos din Galați, iar din anul 1999 până la data mutării lui la cele veșnice, asistent universitar în cadrul Departamentului de teologie sistematică, practică și artă sacră al Facultății de Teologie Justinian Patriarhul. În anul 2007, a primit rangul de iconom-stavrofor, fiind apreciat pentru activitatea sa misionar-pastorală și didactică.
Părintele Atanasie-Tănăscahe Costea este autorul mai multor articole științifice despre legătura dintre educație și spiritualitate, dar nu s-a preocupat să avanseze în cariera academică, ci și-a dedicat viața călăuzirii tinerilor, prin punerea în practică a principiilor pedagogiei creștine.
Încă din primii ani ai slujirii sale ca preot, părintele Tănăsache a început să-și pună în practică râvna sa de a-i îndruma pe tineri spre Împărăția lui Dumnezeu, oferind studenților din ASCOR, filiala Galați, spațiul lăcașului de cult, sfaturile și călăuzirea preacucerniciei sale, fiind duhovnicul acestora între anii 1993 și 1996. Ca preot spiritual al Facultății de Teologie din București, s-a remarcat prin dragostea sa față de studenți, fiind un adevărat părinte duhovnicesc pentru generații întregi de studenți, iubit și prețuit de aceștia la modul cel mai concret. Astfel, părintele Atanasie a desfășurat o activitate misionară și didactică luminată de evlavie și credință, dovedindu-se un slujitor bun și credincios, care a știut să înmulțească talanții primiți de la Dumnezeu, dar și să-i cultive în semenii săi.
În aceste momente grele, transmitem familiei părintelui Atanasie-Tănăsache Costea, doamnei preotese Elena, copiilor și nepoților săi și tuturor celor care l-au cunoscut și prețuit, fii duhovnicești și studenți, un gând părintesc de mângâiere, rugându-ne Preamilostivului Dumnezeu să dăruiască odihnă veșnică sufletului său și să îl așeze în rândul slujitorilor din Ceruri, în lumina, pacea și iubirea Preasfintei Treimi.
Veșnica lui pomenire din neam în neam!
Cu părintești condoleanțe și binecuvântări pentru cei îndoliați,
† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
Mesaj de condoleanțe transmis la slujba de înmormântare a părintelui asistent dr. Atanasie-Tănăsache Costea, preot îmbisericit la Parohia Sfântul Ilie - Grant, Protoieria Sector 6 Capitală, oficiată vineri, 14 iulie 2023, la Biserica Sfântul Ilie - Grant.