De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Părintele Dumitru Stăniloae, comemorat la București
Părintele profesor Dumitru Stăniloae a fost comemorat vineri, 16 noiembrie, la împlinirea a 115 ani de la naștere. Profesorii și studenții Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” au participat la o slujbă de pomenire săvârșită în Biserica „Sfânta Ecaterina”, paraclis universitar. La final, au fost premiați câștigătorii bursei ce poartă numele celui mai mare teolog român.
Slujba Parastasului pentru părintele Dumitru Stăniloae a fost oficiată de un sobor de preoți din care au făcut parte pr. prof. univ. dr. Vasile Răducă, decanul interimar al facultății; pr. prof. univ. dr. Ștefan Buchiu, vicar eparhial onorific; pr. conf. dr. Nicușor Beldiman, consilier patriarhal; pr. conf. dr. David Pestroiu, consilier eparhial. La final, părintele profesor Ștefan Buchiu a vorbit despre opera celui mai mare teolog român, republicată integral recent de Editura BASILICA a Patriarhiei Române. „Părintele profesor Dumitru Stăniloae, prin întreaga sa operă, a evidenţiat unitatea de credință, care este un factor de promovare a unității Bisericii. Iar unitatea Bisericii, la rândul ei susține unitatea poporului român. A scris mult despre aceasta, și iată, în acest an, prin binecuvântarea și purtarea de grijă a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, s-a încheiat publicarea integrală a operei părintelui Dumitru Stăniloae în 12 volume. Este o operă monumentală, deja cunoscută și tradusă în limbi de circulație modernă, o operă care face să strălucească Ortodoxia românească și Ortodoxia universală, dar este folosită de teologi din toate părțile creștinismului”, a spus pr. prof. univ. dr. Ștefan Buchiu.
„Unitatea Bisericii, dar al lui Dumnezeu și responsabilitate creștină”
În continuare, în Biserica „Sfânta Ecaterina” a avut loc premierea câștigătorilor Concursului de teologie dogmatică „Părintele Profesor Dumitru Stăniloae”, desfășurat miercuri, 14 noiembrie, în Sala „Pr. Prof. Dr. Constantin Galeriu” a Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București. Tema din acest an a concursului a fost „Unitatea Bisericii, dar al lui Dumnezeu și responsabilitate creștină”.
Încă de la prima ediție, bursa a fost susținută material de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. „Facultatea noastră a organizat un concurs pe tema studierii operei părintelui Dumitru Stăniloae. Tema pe care Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a fixat-o în acest an este «Unitatea Bisericii, dar al lui Dumnezeu și responsabilitate creștină». Candidații care s-au înscris la acest concurs au avut de parcurs o parte din opera părintelui Dumitru Stăniloae pentru a adânci această temă. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, prin generozitatea pe care o cunoaștem de la precedentele ediții ale concursului, a oferit premiile în bani celor trei câștigători. Toate cadrele didactice de la facultatea noastră, începând cu conducerea, se străduiesc se păstreze duhul părintelui Dumitru Stăniloae. Este facultatea în care dânsul a predat cel mai mult, la care venea cu multă pasiune și în timpul profesoratului aici a editat cele mai multe cărți”, a spus pr. prof. Ștefan Buchiu. „Interesul tinerilor în ceea ce privește studierea operei părintelui profesor Dumitru Stăniloae crește de la an la an. Le dorim tuturor să sporească în acest studiu care nu este ușor. Ca să-l înțelegi pe părintele Stăniloae, trebuie să ai și o viață curată, nu-l poți înțelege doar cerebral. De aceea le dorim studenților noștri să-l studieze și să trăiască în duhul în care a gândit și a scris părintele Dumitru Stăniloae”, a adăugat părintele decan Vasile Răducă.
Câştigătorii concursului „Părintele Profesor Dumitru Stăniloae”
Premiul întâi, în valoare de 3.000 de lei, a fost câștigat de Andrei Iordache (anul I, Master Doctrină și cultură creștină). Premiul al 2-lea, în valoare de 2.000 de lei, i-a revenit lui Bogdan Marius Apăvăloaie (anul III, Teologie Pastorală). Premiul al 3-lea, în valoare de 1.000 de lei, a fost oferit lui Eusebiu Vlaicu (anul I, Master Doctrină și cultură creștină). Toți cei 16 participanți înscriși în concurs au primit premii în cărți.