„Taina cea din veac ascunsă și de îngeri neștiută”, Nașterea din Fecioara Maria a Fiului lui Dumnezeu devenit Om, a fost prăznuită cu multă solemnitate și bucurie la Catedrala Patriarhală din
Parohia Alba-Olanu I, gazda Cercului misionar Orleşti
Pentru intensificarea activităţii pastoral-misionare din Protopopiatul Drăgăşani, clericii arondaţi Cercului pastoral misionar Orleşti s-au întâlnit săptămâna trecută, în biserica cu hramul „Sfinţii Voievozi“ din comuna Olanu, judeţul Vâlcea.
Cu această ocazie s-au dezbătut probleme culturale, misionare, sociale şi probleme de actualitate în scopul comunicării mai bine a realităţilor din fiecare parohie şi identificării metodelor de pastoraţie specifice mediului urban sau rural în care preotul îşi desfăşoară activitatea.
Întâlnirea a debutat cu Taina Sfântului Maslu şi a continuat cu prezentarea unei comunicări ştiinţifice cu titlul „Actele financiar-contabile: chitanţier, bonier, registru casă, partizi, extras de cont, execuţie bugetară, prevederi bugetare, inventar, arhivă, nomenclator arhivistic, corespondenţă, registru intrări-ieşiri, registru pangar, mitricale etc.“, susţinută de către preotul Ilie Ciontu de la Parohia Alba-Olanu I. La final au avut loc discuţii libere referitoare la măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură şi echivalent, a imobilelor preluate abuziv de regimul comunist din România, respectiv Legea nr. 165/2013, despre prevederile HG nr. 276/2013 privind stabilirea valorii de intrare a mijloacelor fixe - art. 1., alin. 1 şi art. 2 - în care se face referire la faptul că, începând cu data de 1 iulie 2013, valoarea minimă de intrare a mijloacelor fixe a fost majorată de la suma de 1.800 lei la suma de 2.500 lei, despre modalitatea obţinerii avizelor necesare eliberării autorizaţiei de construcţie, precum şi despre importanţa implementării proiectului catehetic „Calea“. „Preoţii prezenţi la cerc au fost informaţi despre prevederile Legii nr. 165/2013 referitoare la măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură şi echivalent, a imobilelor preluate abuziv de regimul comunist din România, despre necesitatea implicării parohiilor în activitatea filantropică a Bisericii prin acordarea de ajutoare copiilor care provin din familii defavorizate, despre colaborarea dintre parohii şi Liga Femeilor Creştin-Ortodoxe în ceea ce priveşte identificarea tinerilor care urmează a primi Taina Cununiei; despre necesitatea urgentării intabulării terenurilor bisericilor, despre ultimele reglementări legale privind valoarea mijloacelor fixe, despre concursul coral mixt «Lăudaţi pe Domnul!» ce se va desfăşura în ziua de 24 septembrie în Catedrala arhiepiscopală «Sfântul Nicolae» din Râmnicu Vâlcea, despre programul manifestărilor prilejuite de sărbătoarea Sfântului Ierarh Antim Ivireanul, ocrotitorul Râmnicului, care se vor desfăşura în perioada 23-27 septembrie a.c., precum şi despre necesitatea implementării proiectului catehetic «Calea»“, a spus pr. Iulian Mădălin Buşagă, protopop de Drăgăşani.
La eveniment au luat parte şi domnii Gheorghe Anghel, primarul comunei Olanu, şi Ion Năfliu, edilul localităţii Galicea. Manifestarea se încadrează în rândul evenimentelor dedicate Anului omagial al Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena în Patriarhia Română.