Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Patriarhul nostru a intrat în veşnicie
▲ Centrul atenţiei pentru milioane de oameni l-a constituit ieri Patriarhia Română ▲ PF Părinte Teoctist, Patriarhul Bisericii noastre, a fost înmormântat în cadrul unei ceremonii solemne la care au participat ierarhi din toată lumea ▲ În toată ţara, la orele amiezii s-au tras clopotele, iar în majoritatea instituţiilor s-au ţinut momente de reculegere pentru Patriarhul Teoctist ▲ Drapelul naţional a fost arborat în bernă ▲ 3 august 2007 rămâne o zi memorabilă în istoria românilor ▲
Aproximativ 7.000 de credincioşi au venit ieri din toată ţara, ba chiar şi din străinătate pentru a asista la funeraliile celui care mai bine de 20 de ani a condus Biserica Ortodoxă Română. Catedrala patriarhală a fost înconjurată cu coroane de flori, iar petale au fost presărate pe drumul pe care avea să treacă cortegiul funerar cu trupul neînsufleţit al Patriarhului. „Am venit de ieri seară (n.r: joi, 2 august) cu trenul, am petrecut toată noaptea aici şi voi pleca după înmormântare. Sunt fericită că azi noapte am putut să ajung la Catedrală şi să-i sărut poala Patriarhului. A fost un preot rupt din cărţile sfinte, ne ajungea la suflet când îl auzeam duminica la slujbe. A făcut mult bine, a ajutat să se ridice multe biserici şi mănăstiri, a făcut multe adăposturi pentru bătrâni şi copiii de pe stradă“, a declarat Elisabeta Voiculeţ, o credincioasă din Iaşi.
Mesaje de condoleanţe şi elogieri
De dimineaţă s-a oficiat Sfânta Liturghie, după care, în Aula Palatului patriarhal, a urmat o şedinţă comemorativă în cadrul căreia personalităţi ale vieţii publice din România şi-au prezentat mesajele de condoleanţe. Astfel de mesaje au fost prezentate de aproape toate cele 30 de delegaţii ale Bisericilor sosite la Bucureşti pentru funeraliile arhipăstorului român. S-au citit mesaje din partea Bisericii Alexandriei, a Patriarhiei Antiohiei, Patriarhiei Apostolice a Ierusalimului, Bisericii Ortodoxe a Rusiei, Bisericii Ortodoxe Bulgare, a Serbiei, a Ciprului, a Greciei, a Albaniei, a Poloniei, a Ţinuturilor din Cehia şi Slovacia, a Bisericii Finlandeze, a Etiopiei, a Vaticanului, a Arhiepiscopului de Canterbury şi a Conferinţei Bisericilor Europene. Mesajele care nu s-au făcut auzite vor fi publicate împreună cu cele deja prezentate într-un volum special dedicat Patriarhului Teoctist.
După şedinţa comemorativă a Sfântului Sinod, în bătaia clopotelor, a urmat slujba de înmormântare. Săvârşită într-o atmosferă solemnă, slujba a fost condusă de PF Bartolomeu I, Patriarhul Ecumenic de la Constantinopol, cu participarea ierarhilor din Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, dar şi ai altor Biserici Ortodoxe surori din toată lumea. S-au intonat cântări specifice slujbei de înmormântare a monahilor şi s-au ţinut lumânări aprinse în mâini. După slujba Prohodului, săvârşită pentru cel care a fost Patriarhul românilor, Înalt Prea Sfinţitul Daniel, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a elogiat personalitatea şi realizările PF Părinte Teoctist, prezentând principalele repere din viaţa acestuia. În pagina 5 a ziarului nostru de astăzi puteţi citi cuvântul integral rostit în acest moment solemn de către IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei şi locţiitor de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.
Jertfă pentru a aduce strălucire Bisericii şi poporului său
În continuare, PF Patriarh Bartolomeu I a prezentat un cuvânt prin care a subliniat faptul că Patriarhul Teoctist şi-a dus viaţa după cuvântul Apostolului, în multă răbdare, jerfindu-se pentru a aduce strălucire Bisericii şi poporului său. „Viaţa lui a cunoscut suişuri şi coborâşuri şi a însemnat multe lupte grele şi jertfire de sine.
L-am cunoscut pe Prea Fericitul întru adormire ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, plin de închinăciune, cu vastă experienţă în chivernisirea treburilor bisericeşti şi cu simţire şi cuget cu adevărat bisericesc. I-am cunoscut dragostea pentru buna rânduială şi podoaba Bisericii şi respectul faţă de rânduielile canonice şi instituţiile bisericeşti, aşa cum au fost ele aşezate şi binecuvântate de Sfinţii noştri Părinţi“, a spus PF Bartolomeu. În final, Patriarhul Ecumenic a subliniat că Biserica-mamă a Constantinopolului împărtăşeşte durerea Bisericii Ortodoxe Române surori şi a evidenţiat relaţiile trainice care au fost consolidate între cele două de către PF Părinte Patriarh Teoctist. După acest moment, în glas de clopote şi toacă, cortegiul - format din ierarhi români şi străini, preoţi colaboratori ai PF Părinte Teoctist, personalităţi culturale, politice şi din sistemul administrativ, rudele defunctului - a ieşit afară pentru a înconjura Catedrala. Sicriul cu trupul Patriarhului a fost purtat pe urmeri de opt dintre cei mai tineri ierarhi din Sfântul Sinod al BOR.
Imnul naţional pentru Patriarh
Potrivit rânduielii ortodoxe, în procesiune au fost purtate prapuri, ripide, crucea, care a fost aşezată la căpătâiul Patriarhului, apoi mitra, toiagul şi omoforul şi decoraţiile PF Părinte Teoctist. Pe parcursul procesiunii în jurul Catedralei patriarhale „Sf. Împ. Constantin şi Elena“ din Capitală, şase monahii au mers lângă sicriu tămâind. După cele trei opriri în dreptul altarului şi a celor două abside ale bisericii, unde se află în mod obişnuit stranele, la fel ca la Prohodul Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos din Vinerea Patimilor, în imn funebru, cortegiul s-a îndreptat spre Catedrală, pentru înhumare. Inainte de ca sicriul cu trupul patriarhului sa fie reintrodus in biserica, soldaţii Regimentului de Gardă şi Protocol „Mihai Viteazul“ au tras 21 de salve de tun, iar fanfara Regimentului a intonat Imnul Naţional al României, în semn de cinstire pentru cel care şi-a închinat destinului lui Dumnezeu.
În timp ce toaca şi clopotele răsunau, Patriarhul a fost înmormântat având alături însemnele patriarhale - evanghelia, toiagul şi engolpionul - după care s-a turnat în semn de cruce vin cu undelemn, spunându-se „Stropi-mă-vei cu isop şi mă vei curăţi, Spăla-mă-vei şi mai vârtos decât zăpada mă voi albi“ (Psalmul 50). Apoi s-a turnat cenuşă din cădelniţă, rostindu-se „Al Domnului este pământul şi primirea lui, lumea şi toţi cei ce locuiesc într-însa“, apoi PF Patriarh Bartolomeu a făcut semnul crucii peste mormânt, pecetluindu-l. Ierarhii şi demnitarii prezenţi la funeralii au aruncat fiecare câte o mână cu pământ peste sicriul Prea Fericitului Teoctist. În timpul coborârii în mormânt, toţi au cântat de trei ori Troparul Învierii, aceasta semnificând plecarea din lumea pământească a Patriarhului, dar Învierea sa în Hristos.
Continuă pelerinajul la mormântul Patriarhului
Pelerinii care au stat la rând au primit din partea organizatorilor vin şi cozonac de sufletul celui adormit. Slujba de înmormântare a putut fi urmărită de toţi cei prezenţi ieri în curtea catedralei patriarhale pe nişte ecrane imense, aşezate în curtea Patriarhiei. Ieri, în miezul zilei, în toată ţara clopotele bisericilor au bătut pentru Patriarh.
În zilele următoare, miile de oameni care nu au mai ajuns la catafalcul PF Părinte Patriarh Teoctist vor continua pelerinajul la mormântul său, acoperit acum de un munte de flori.
Trupul Prea Fericirii Sale a fost ieri depus în ultimul loc rămas liber din Catedrala patriarhală, alături de 3 dintre ceilalţi 4 patriarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, Miron Cristea (1925-1939) şi succesorii acestuia - Nicodim Munteanu (1939-1948) şi Iustin Moisescu (1977-1986).
Patriarhul Teoctist a rămas în sufletele românilor ca un om blând, cu chip luminos, omul deschis spre o diversitate a credinţei şi care a ştiut să adune în jurul lui fraţi în Domnul, constituind trupul Bisericii lui Hristos.
▲ Omagiu de peste hotare
La funeraliile Prea Fericitului Părinte Patriarh Teoctist au participat delegaţii din partea a peste 30 de biserici creştine, organizaţii bisericeşti şi diferite culte, atât din ţară, cât şi din străinătate. Reprezentanţii delegaţiilor din străinătate au fost:
Patriarhia Ecumenică
1. PF Bartholomeu, Arhiepiscop al Constantinopolului - Noua Romă, Patriarh Ecumenic;
2. IPS Iacobos, Mitropolit de Prinkiponisa;
3. IPS Ierotheos, Mitropolit de Zihnon şi Nevrocopion;
4. Diac. Visarion Komzia.
Patriarhia Alexandriei şi a toată Africa
IPS Petros, Mitropolit de Axomis.
Patriarhia Antiohiei şi a Întregului Orient
PS Episcop Niphon de Philipopolis.
Patriarhia Ierusalimului
IPS Arhiepiscop Theophanis de Gerasa şi Exarh al Sf. Mormânt.
Patriarhia Moscovei şi a toată Rusia
1. IPS Mitropolit Juvenalie de Kruteţk şi Kolomna;
2. IPS Mitropolit Vladimir al Chişinăului;
3. Pr. Nicolae Balaşov, Departamentul pentru Relaţii Externe;
4. Diac. Serghie Kuksov;
5. Pr. Vadim Cheibaş, secretar.
Patriarhia Sârbă
1. PS Episcop Vasile de Srem;
2. PS Episcop Luchian de Buda şi administrator al Eparhiei Sârbe de Timişoara;
3. Pr. Prot. Vladimir Marcovici;
4. Pr. Dositei.
Patriarhia Bulgară
1. IPS Mitropolit Neofit de Ruse;
2. IPS Mitropolit Ilarion de Durostorum;
3. PS Episcop Naum de Agatonitsa;
4. Prot. Ivanov;
5. Pr. Petar Totev.
Biserica Ortodoxă a Ciprului - Noua Justiniana
1. IPS Mitropolit Isaia de Tamassos şi Oreina;
2. Diac. Eraclidios Kleanthous.
Biserica Ortodoxă a Greciei
1. IPS Hrisostom de Peristerion;
2. PS Ioannis de Termopile;
3. Dl. Dimitrios Furlemadis.
Biserica Ortodoxă a Albaniei
1. PF Anastasios, Arhiepiscop de Tirana, Durres şi a toată Albania;
2. PS Episcop Nicolae de Kruje.
Biserica Ortodoxă a Poloniei
1. IPS Abel, Arhiepiscop de Lublin şi Chelm;
2. Pr. Petru Kasimski.
Biserica Ortodoxă din Ţinuturile Cehiei şi din Slovacia
1. PF Kristof, Arhiepiscop de Praga şi Mitropolit al Ţinuturilor Cehiei şi al Slovaciei;
2. PS Tichon, Episcop-Vicar;
3. Pr. Cristian Popescu.
Biserica Ortodoxă a Finlandei
PS Arsenie de Joensu, Episcop Vicar.
Biserica Ortodoxă din America (OCA)
1. PS Irineu Duvlea, Episcop de Dearborn Heights şi vicar de Detroit;
2. Diac. Sebastian Dumitraşcu.
Biserica Apostolică Armeană, Catolicosatul tuturor armenilor
1. IPS Arhiepiscop Dirayr Mardikian - Biserica Armeană din România;
2. IPS Arhiepiscop Grigoris Buniatyan - Biserica Armeană din Ucraina;
3. Pr. Zareh Aznavourian - Bucureşti.
Catolicosatul Armean al Ciliciei (Liban)
1. IPS Arhiepiscop Gomidas Ohanian;
2. PS Episcop Khoren Doghramadjian.
Biserica Coptă
1. PS Episcop Damian al Germaniei;
2. PS Episcop Anghelos din Marea Britanie.
Biserica Ortodoxă Etiopiană
1. SS Abuna Paulos, Patriarhul Bisericii Ortodoxe din Etiopia;
2. IPS Gerima, Arhiepiscop de Ierusalim;
3. Diac. Mulugeta Bekele.
Biserica Asiriană a Rasăritului
1. PS Mar Odisho Oraham, Episcop de Europa;
2. Rev. Stephen Turkhan.
Vatican
1. Eminenţa Sa Card. Walter Kasper, preşedintele Consiliului Pontifical pentru Unitatea Creştinilor (CPUC);
2. Ex. Sa Mons. Brian Farrel, Secretar CPUC;
3. Ex. Sa Mons. Jean-claude Perisset, Nunţiu Apostolic la Bucureşti.
Biserica Anglicană
1. Rt. Revâd. Christhopher Chessun, Episcop de Woolich;
2. Revâd. Martin Jaques, apocrisiarh, capelan al bisericii anglicane din Bucureşti;
3. Dr. John Barker, biserica anglicană din Bucureşti.
Consiliul Mondial al Bisericilor (CMB)
Pr. prof. dr. Ioan Sauca.
Conferinţa Bisericilor Europene (KEK)
1. Venerabilul Collin Williams, Secretar General KEK;
2. Pr. prof. dr. Viorel Ioniţă.
***
1. Mons. Antonio Matiazzo;
2. Mons. Albert Rauch;
3. Mr. Mathias Henn;
4. Pr. Richard Escudier (romano-catolic, Paris).