De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
„Peisajul cultural-monahal Vânători-Neamț”, expoziţie la Palatul Parlamentului
Marți, 11 mai 2021, la Palatul Parlamentului din București s-a desfășurat vernisajul expoziției „Peisajul cultural-monahal Vânători-Neamț” organizate de UNESCO (Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură), Comisia permanentă comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO, Consiliul Județean Neamț și Centrul pentru cultură și arte „Carmen Saeculare”-Neamț. Mănăstiri, schituri, tradiții, meșteșuguri, portul oamenilor care trăiesc în această zonă sunt prezentate în ampla expoziție.
La evenimentul cultural de la Palatul Parlamentului au participat subsecretarul de stat Cristian Lazăr de la Ministerul Culturii; Irina Iamandescu, director adjunct la Institutul Național al Patrimoniului, UNESCO; deputatul Oana Bulai, membră a Comisiei parlamentare UNESCO; pr. consilier patriarhal Nicolae Dascălu, directorul Publicaţiilor LUMINA ale Patriarhiei Române; arhim. Mihail Daniliuc, egumenul Schitului Vovidenia-Neamț; public iubitor al zonei nemțene încărcate de istorie și spiritualitate.
Deputatul Mihai Weber, președintele Comisiei parlamentare UNESCO, a rostit cuvântul de deschidere a expoziției. Din partea Institutului Național al Patrimoniului, Irina Iamandescu a menționat faptul că a fost necesară extinderea propunerii inițiale a Mănăstirii Neamț către o zonă mult mai largă, care cuprinde valori culturale, spirituale și naturale.
Deputatul de Neamț, Oana Bulai, a precizat că evenimentul de la Palatul Parlamentului este doar un preambul pentru ceea ce se poate vedea și vizita în județul Neamț.
Părintele consilier patriarhal Nicolae Dascălu a vorbit publicului despre tradiția Ortodoxiei în patrimoniul UNESCO și despre cât de importantă este pentru Biserica Ortodoxă Română apartenența la patrimoniul național: „Biserica Ortodoxă Română este prezentă în toate zonele țării cu obiective UNESCO. În județul Suceava sunt deja în patrimoniul UNESCO opt mănăstiri pictate în exterior. În Maramureșul voievodal avem mai multe biserici de lemn, iar în Oltenia este Mănăstirea Hurezi, ctitorită de Sfântul Voievod Constantin Brâncoveanu. Prin Biserică se cultivă, totodată, relația cu trecutul, dar și cu viitorul, precum și relația cu patrimoniul cultural, dar și cu cel spiritual, căci mănăstirile noastre, valoroase centre spirituale, sunt situate în adevărate guri de rai. Iar Biserica a fost și este mereu aproape de cei care iubesc monumentele”.
Prezentând zona pe care o cunoaște foarte bine, egumenul Schitului Vovidenia, arhim. Mihail Daniliuc, a spus: „Zona cultural-monahală Vânători-Neamț merită promovată și încadrată în patrimoniul UNESCO pentru că monahii și monahiile care au trăit aici au sfințit timpul și spațiul, dar și propria viață, căci numeroși călugări care s-au nevoit în zonă au fost trecuți în rândul sfinților. Zona cuprinde şase mănăstiri mari, zece schituri dependente de aceste mănăstiri, în toate lăcașurile monahale viețuind aproximativ 1.000 de călugări şi călugăriţe. În zona Vânători, dacă luăm în calcul mănăstirile și bisericile de mir, sunt în total 40 de altare de slujire, ceea ce este unic în țară”.
La final, a avut loc proiecția unui film de prezentare a mănăstirilor din arealul nemțean și a peisajului natural „Vânători-Neamț”. Pe parcursul vernisajului s-au desfășurat și ateliere demonstrative ale meșterilor populari zonali. În completarea acestui eveniment cultural au susținut un moment artistic Grupul vocal „Sânziene” și Ansamblul „Floricică de la Munte”.