De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Pelerinaj al preoților de la Parohia Curtea Veche în Franța
Slujitorii de la Biserica „Sfântul Anton”-Curtea Veche din București, însoțiți de părintele prof. dr. Constantin Pătuleanu de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, au mers în data de 16 iulie într-un pelerinaj în sud-estul Franței. Au fost vizitate mai multe mănăstiri și biserici ce adăpostesc moaștele mai multor sfinți care au o cinstire deosebită în rândul credincioșilor din Patriarhia Română.
Încă de la primele ore ale dimineții, a fost vizitată biserica abațială din satul Saint Antoine l’Abbaye (la 60 km de Grenoble) din dioceza de Grenoble-Vienne. Această biserică, construită pe parcursul a aproape 400 de ani (1180-1470), adăpostește o însemnată parte din moaștele Sfântului Antonie cel Mare. Vizitarea bisericii din comuna ce poartă numele marelui părinte al monahismului are o valoare simbolică deosebită, căci, prin bunăvoința Episcopului de Grenoble-Vienne, Monseigneur Guy de Kerimel, Biserica Sfântului Antonie din centrul istoric al Bucureștiului a primit în dar, în data de 4 iulie 2017, un fragment din moaștele Sfântului Antonie cel Mare.
A fost oficiat Acatistul Sfântului Antonie cel Mare, în prezența câtorva membri ai comunității din Saint Antoine l’Abbaye, iar părintele paroh Gheorghe Zaharia a oferit bisericii abațiale o icoană pictată pe lemn a Sfântului Antonie cel Mare, o cruce de binecuvântare, precum și mai multe cărți despre Sfântul Antonie cel Mare. Domnul Pierre Milliat, membru al comunității din Saint Antoine l’Abbaye, a făcut o prezentare a bisericii și a activităților ei, mulțumind pentru vizita de o simbolistică deosebită într-un an jubiliar, căci în 2019 s-au împlinit 900 de ani de la prima sfințire a bisericii ce adăpostește moaștele Sfântului Antonie cel Mare.
Următorul obiectiv vizitat a fost Catedrala Saint-Trophime din Arles, construită în stil romanic, cu puternice influențe provensale. Într-una din capelele acestei catedrale se află expus într-o raclă capul Sfântului Antonie cel Mare, această biserică fiind prima din Franța ce a adăpostit relicvele părintelui monahismului oriental. Ultima biserică vizitată a fost Abbaye Saint Victor din Marseille, una dintre mănăstirile înființate de Sfântul Ioan Casian la venirea sa în Provence, în anul 415. Aici, pe lângă un fragment din moaștele părintelui dobrogean, părinții au vizitat și cripta bisericii și au văzut mormântul Sfântului Ioan Casian. Totodată, în biserica închinată Sfântului Mucenic Victor din Marseille, poate fi văzută și o icoană a monahului străromân, dăruită de Părintele Patriarh Daniel, în vremea păstoririi sale ca Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, când moaștele Sfântului Ioan Casian au fost aduse la Iași (12-18 octombrie 2002).