Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Pelerinaj de studii al teologilor din München
Un grup de profesori și studenți de la Institutul de Teologie Ortodoxă al Universității „Ludwig-Maximilian” din München, Germania, au efectuat, în perioada 14-15 iulie, un pelerinaj de studii în Elveția, unde au fost primiți de arhimandritul Gabriel Bunge. Pelerinii au fost însoțiți de Preasfințitul Părinte Sofian Brașoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei și Luxemburgului.
Pelerinajul de studii, desfășurat în cadrul seminarului patristic despre Filocalie, susținut de pr. prof. dr. Daniel Benga în semestrul de vară 2018, a avut drept scop întâlnirea cu arhimandritul Gabriel Bunge, renumit teolog și monah benedictin convertit la Ortodoxie, precum și slujirea Sfintei Liturghii în capela Sihăstriei „Sfânta Cruce” din Roveredo Capriasca, în apropiere de orașul elvețian Lugano. Alături de Preasfințitul Părinte Sofian Brașoveanul și de părintele Daniel Benga, profesor de istorie bisericească, patrologie și liturgică la Institutul de Teologie Ortodoxă al Universității „Ludwig-Maximilian” din München, la pelerinaj au mai participat prof. dr. Konstantin Nikolakopoulos - directorul institutului și profesor de Noul Testament, și prof. asoc. dr. Krastu Banev de la Universitatea Durham din Marea Britanie, profesor de patrologie, ucenic al pr. prof. dr. Andrew Louth. Arhimandritul Gabriel Bunge s-a retras în sihăstrie în Elveția în urmă cu 38 de ani și s-a convertit la Ortodoxie în urma studierii scrierilor Sfinților Părinți ai Răsăritului ortodox în anul 2010. Mai multe informații despre acest eveniment ne-a oferit părintele profesor Daniel Benga: „În după-amiaza zilei de sâmbătă, 14 iulie 2018, arhimandritul Gabriel Bunge a susținut referatul «Evagrie Ponticul – ucenic al părinților capadocieni și al părinților pustiei», subliniind noi aspecte necunoscute din viața și opera acestui părinte filocalic. Discuțiile purtate după prelegere s-au referit la teme de teologie mistică și ascetică, precum și la misiunea Ortodoxiei în lumea occidentală contemporană. Duminică, 15 iulie, Preasfințitul Părinte Sofian Brașoveanul a slujit împreună cu ceilalți preoți prezenți Dumnezeiasca Liturghie în capela Sihăstriei «Sfânta Cruce», rostind la sfârșitul acesteia o omilie în limba germană, în cadrul căreia a tâlcuit Sfânta Evanghelie a zilei pentru cei prezenți, tradusă de părintele arhimandrit Gabriel Bunge în limba italiană. Plecând de la textul evanghelic, Preasfinția Sa a subliniat nevoia omului de azi pentru lumină spirituală și pace sufletească, arătând folosul și frumusețea spiritualității răsăritene, care prin asceză, rugăciune și Liturghie mijlocește omului pace și bucurie în viața de aici, pregătindu-l pentru viața veșnică. Răspunsurile la strană în limbile greacă, slavonă, română și germană au fost oferite de studenții Institutului de Teologie Ortodoxă de la München, conduși de prof. dr. Konstantin Nikolakopoulos. În final, părintele Gabriel Bunge a subliniat armonia Sfintei Liturghii săvârșite, arătând că, deși s-a cântat în mai multe limbi, nu am avut de-a face cu o dizarmonie, ci cu o simfonie, care arată armonia și comuniunea popoarelor ortodoxe din întreaga lume”, ne-a declarat părintele profesor Daniel Benga.
Pelerinajul de studii s-a încheiat cu o vizită la catedrala din orașul Chur, Elveția, unde Preasfințitul Părinte Sofian Brașoveanul le-a vorbit profesorilor și studenților prezenți despre istoria creștinismului primar din Elveția în secolele 4-5.