În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Piatră de temelie pentru o nouă biserică în Capitală
Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a săvârșit vineri, 11 octombrie 2019, slujba punerii pietrei de temelie pentru noua biserică cu hramurile „Nașterea Domnului”, „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” și „Dreptul Simeon, primitorul de Dumnezeu” din cartierul Solar, Protoieria Sector 4 Capitală.
După săvârșirea slujbei, ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură în care a evidențiat că zidirea unei biserici este un act sfânt de mărturisire a dragostei față de Domnul Cel înviat.
La punerea pietrei de temelie au participat părintele Ştefan Ababei, consilier patriarhal; părintele Dumitru Ștefănescu, consilier eparhial la Sectorul administrativ-bisericesc al Arhiepiscopiei Bucureștilor; părintele protopop Cristian Burcea, părintele protopop Ioan Vartan Armași, părintele protopop Costel Burlacu, oaspeți de seamă, precum și credincioși din zonă.
Cu acest prilej, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a rostit un cuvânt de binecuvântare în care a evidențiat strădania celor implicați în lucrările de zidire și de pregătire a locului și i-a felicitat pentru dorința de a începe în scurt timp zidirea acestei biserici. „Festivitatea de astăzi, așezată aproape de prăznuirea Sfintei Cuvioase Parascheva, dar și de sărbătoarea ocrotitorului spiritual al cetății Bucureștilor, Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, este, în primul rând, o sărbătoare pentru această parohie recent înființată, pentru familia ctitorilor, păstrătoare a unor tradiții frumoase, care vine dintr-o altă zonă a țării, din ținutul voievozilor maramureșeni, și care este aici ca o mărturie a acestei evlavii și a credinței deosebite pe care o întâlnim pe întregul pământ românesc, dar în chip special în Maramureș”, a spus Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul. De asemenea, ierarhul a explicat că rânduiala de sfințire a pietrei de temelie a unei biserici este specială și marchează începutul unei lucrări sfinte și sfințitoare. „Este suficient să ascultăm cu atenție rugăciunile și cântările de la slujba așezării pietrei de temelie sau a pietrei fundamentale, pentru a înțelege cât de important este acest moment când cerem binecuvântarea lui Dumnezeu pentru începerea unei astfel de lucrări. Sunt rugăciuni care se referă, în primul rând, la locul acesta pe care Dumnezeu dorește să fie înălțată o biserică, rugăciuni închinate Preamilostivului Dumnezeu, Cel în Treime slăvit, precum și cereri speciale pentru ctitori și pentru ziditori, pentru cei care vor înălța biserica până la momentul când ea va fi târnosită. Dintre toate aceste rugăciuni, una specială se rostește în genunchi, rugăciune în care cerem lui Dumnezeu ca să sfințească locul acesta și mai ales jertfelnicul unde va fi adusă Jertfa cea fără de sânge, Sfânta Liturghie. Această jertfă este centrul oricărei parohii”, a precizat Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.