În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Pomenirea bănățenilor deportați în Bărăgan, la Timișoara
La Muzeul Satului Bănățean din Timișoara, a avut loc sâmbătă, 17 iunie, pomenirea foștilor deportați în Bărăgan, trecuți la Domnul. Slujba de pomenire a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, împreună cu un sobor de preoți de la Centrul eparhial, Catedrala Mitropolitană și de la Parohia Ortodoxă Sârbă din Timișoara, în rândul cărora s-a aflat și preotul pensionar Mircea Lăutaș, care, la vârsta de doar 4 luni, a fost deportat împreună cu părinții săi.
După oficierea Parastasului au fost rostite alocuțiuni despre momentul cutremurător din noaptea de 18 spre 19 iunie 1951 (a doua zi de Rusalii), când aproape 13.000 de familii, formate din peste 40.000 de persoane, au fost urcate în mii de vagoane și camioane și au fost expulzate în Bărăgan.
Șirul alocuțiunilor a fost deschis de către Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan, care, în cuvinte emoționante, a menționat: „Astăzi ne aducem aminte, cu multă recunoștință, de Rusaliile pătimirii noastre și de cei ce în urmă cu peste șapte decenii își părăseau vatra părintească și se îndreptau către nicăieri. Pe câmpia Bărăganului și-au zidit case din pământ și nu a fost nici una fără o icoană, o carte de rugăciuni și chiar câte o Biblie. Unii voiau atunci să-L scoată pe Dumnezeu din țară, dar bănățenii nu i-au lăsat. Dumnezeu să mângâie sufletele lor în țara spicelor de grâu de sus, să-i așeze în Rai, unde sunt cele mai frumoase holde cu spice de grâu, așa cum au văzut ei în Bărăgan. Iată cum au știut frații din Banat să-i aducă cinstire lui Hristos Dumnezeu făcându-I cruce din spice de grâu și nu cruce din lemn!”
Alocuțiuni au mai rostit subprefectul Sorin Ionescu, Ioana Boca, președintele Academiei Civice și Memorialului de la Sighet, Leonard Munteanu, președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici, și Petru Mirciov, președintele Asociaților Foștilor Deportați în Bărăgan.
La acest impresionant moment comemorativ au participat oficialități locale, oameni de cultură, deportați, urmași ai celor care au avut de suferit de pe urma acestei epurări sociale, reprezentanți ai altor filiale ale Asociației Foștilor Deportați în Bărăgan.
Organizatorul evenimentului a fost Asociația Foștilor Deportați în Bărăgan, ce are menirea de a apăra drepturile persoanelor deportate în Câmpia Bărăganului, precum și ale urmașilor acestora. Totodată, asociația se preocupă de cunoașterea adevăratei istorii recente a României și de păstrarea memoriei deportărilor în Bărăgan.