Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Pomenirea domnitorului Mihai Viteazul la Mănăstirea Dealu
La una din cele mai cunoscute necropole voievodale muntene, Mănăstirea Dealu din județul Dâmbovița, a fost comemorat vineri, 27 mai, voievodul Mihai Viteazul, „Domn al Țării Românești și al Moldovei și Principe al Transilvaniei”, ca martir și erou al națiunii române.
Evenimentul a fost deschis de slujba de pomenire a voievodului martir săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal, înconjurat de un sobor de slujitori, în fața bisericii Mănăstirii Dealu unde se află, într-un sarcofag, gloriosul cap al lui Mihai Viteazul.
De pe treptele bisericii, ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură în cadrul căruia a reiterat principalele argumente în vederea unei eventuale canonizări a voievodului Mihai Viteazul, subliniind faptul că este cel mai puternic simbol al unității naționale din întreaga noastră istorie. Curajul, eroismul, sfințenia vieții sale, sprijinul masiv și constant acordat Bisericii, dar și hotărârea sa în apărarea neamului nostru și a Europei creștine fac din el unul dintre cele mai importante repere ale istoriei noastre naționale, model de demnitate și de jertfelnicie, precum și cel mai cunoscut chip de conducător creștin muntean din epoca medievală. De aceea, amintirea faptelor sale glorioase readuce înaintea tinerelor generații pilda sa de credință, de bărbăție și de fidelitate față de valorile românești, creștine și europene. Ierarhul locului a prezentat, apoi, volumele tipărite de Editura Arhiepiscopiei Târgoviștei: „Voievodul Mihai Viteazul - apărător și mărturisitor al credinței strămoșești”, „Voievodul Radu cel Mare - sprijinitor al Ortodoxiei, promotor al culturii și al tiparului”, „Sfântul Ianache Văcărescu - mărturisitor al credinței străbune dimpreună cu Sfinții Martiri Brâncoveni”, pe care, le-a oferit conducerii Școlii „Mihai Viteazul” din Târgoviște. Corala Catedralei Arhiepiscopale din Târgoviște, ce a dat și răspunsurile la slujba de pomenire, a oferit un concert de cântece patriotice, ca omagiu adus memoriei binecredinciosului voievod. În încheiere, militari din cadrul Garnizoanei Târgoviște au prezentat onorul, în acordurile fanfarei, defilând prin fața sfântului lăcaș, pentru a omagia personalitatea voievodului Mihai Viteazul.
La eveniment au luat parte oficialități locale și județene, precum și parlamentari, preoți și credincioși de la parohiile din municipiul Târgoviște și din apropiere, studenți de la Facultatea de Teologie și Științele Educației a Universității „Valahia” din Târgoviște, elevi ai Seminarului Teologic „Sfântul Ioan Gură de Aur” din Târgoviște, de la școlile și liceele din Târgoviște, dar și ai Școlii „Mihai Viteazul” din Târgoviște, însoțiți de profesorii lor.