În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Pomenirea Episcopului martir Grigorie Leu al Hușilor
Vineri, 1 martie 2024, Preasfințitul Părinte Episcop Ignatie, Episcopul Hușilor, a oficiat slujba Parastasului în memoria Episcopului martir Grigorie Leu cu prilejul împlinirii a 75 de ani de la trecerea sa la cele veșnice.
Soborul slujitorilor a fost alcătuit din părinții consilieri de la Centrul eparhial, părinții protopopi și preoți din cuprinsul eparhiei.
Răspunsurile liturgice au fost date de elevii Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Ioan Gură de Aur” Huși.
La finalul slujbei, oficiată la mormântul Episcopului martir Grigorie Leu, din latura de est a Catedralei Episcopale, ierarhul Hușilor a vorbit despre profilul spiritual al acestuia: „Astăzi se împlinesc 75 de ani de la trecerea în veșnicie, în urma otrăvirii de către regimul comunist ateu a Episcopului martir Grigorie Leu.
Personalitatea mărturisitoare a Episcopului martir Grigorie Leu a fost un adevărat manifest spiritual, al cărui conținut rămâne, în continuare, o credință autentică, puternică și vie, fapt pe care îl deducem, cu foarte mare ușurință, din cuvântările (pastoralele) consemnate în buletinul oficial al Episcopiei Hușilor, Cronica Episcopiei Hușilor.
De asemenea, a fost un om foarte curajos, în vremuri ostile pentru Biserică. Sau, așa cum l-am numit în cadrul simpozionului dedicat acestei personalități duhovnicești, a fost «un străjer la porțile otrăvite ale istoriei» noastre, la începuturile comunismului.
Curajul său rezidă mai ales în faptul că nu a pus nici măcar viața sa mai presus de credința în Dumnezeu și de dragostea față de Episcopia Hușilor.
În fața lui Petru Groza a fost ca un profet, afirmând că «dacă veți desființa Episcopia Hușilor, mă veți desființa și pe mine», ceea ce s-a și întâmplat. Pe data de 1 martie 1949, în urma otrăvirii - lucru deja dovedit, cert, nu mai este o suspiciune -, a trecut la cele veșnice, cu dragostea față de Biserică.
În felul acesta, putem să mai zdruncinăm mitul care încă planează în mințile unora că Biserica, în vremea regimului comunist ateu, a pactizat cu acesta. Din fericire, am avut preoți, slujitori ai Bisericii, episcopi, credincioși, monahi și monahii care au înfruntat acest balaur care își propunea să smulgă credința din sufletul oamenilor și al acestui neam”.
La final, Preasfinția Sa a amintit celor prezenți că anul acesta se va organiza un simpozion în memoria ierarhului și omului de cultură Iacov Antonovici, de la a cărui întronizare ca Episcop al Hușilor se împlinesc 100 de ani.