Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit în Duminica dinaintea Crăciunului, a Sfinților Părinți după trup ai Domnului, 22 decembrie 2024, un cuvânt de învățătură în Paraclisul istoric „Sfântul
Pomenirea stavroforei Irina Pântescu la Mănăstirea Voroneț
Cea a cărei contribuție a fost incontestabilă în ceea ce înseamnă Voronețul astăzi, stavrofora Irina Pântescu, întâia stareță a așezământului monahal ridicat de Sfântul Voievod Ștefan cel Mare, a fost pomenită la aproape doi ani de la trecerea la cele veșnice.
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, în cea de-a doua duminică a Triodului, 3 martie 2024, zi în care în Bisericile Ortodoxe se lecturează Pilda Fiului risipitor, Preasfințitul Părinte Antonie, Episcopul de Bălți, a fost prezent cu prilejul Parastasului stavroforei Irina Pântescu în mijlocul obștii Mănăstirii Voroneț.
La finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Antonie a rostit un cuvânt de învățătură referitor la mesajul scripturistic al acestei zile, punctând importanța însușirii cuvântului evanghelic în această perioadă a urcușului spre Înviere, o invitație la pocăință, la alegerea luminii.
Ierarhul a amintit și despre un moment deosebit de important din istoria României, votarea Unirii cu Patria Mamă - România la Bălţi, la data de 3 martie 1918.
A urmat săvârșirea slujbei de pomenire pentru stavrofora Irina Pântescu, la mormântul maicii starețe trecute la Domnul la data de 7 martie 2021, aflat sub streașina paraclisului Mănăstirii Voroneț.
Alături de obștea mănăstirii, la eveniment au fost prezenți credincioși, monahi și monahii, starețe ale unor mănăstiri ale eparhiei, precum și apropiați ai maicii starețe și ai Mănăstirii Voroneț.
La final, stavrofora Gabriela Platon, stareța mănăstirii, a mulțumit ierarhului pentru prezență și Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic pentru binecuvântare, precum și obștii și tuturor credincioșilor prezenți la omagierea celei care s-a alăturat ctitotilor Voronețului, măicuța Irina.