În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Popas de rugăciune în ziua Unirii Principatelor
În toată țara a fost sărbătorită joi, 24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Române. În eparhiile Mitropoliei Munteniei și Dobrogei, credincioșii au participat la slujbe de Te Deum săvârșite de ierarhi ca mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru realizarea acestui act fundamental al istoriei noastre. Elevii seminariilor teologice au rememorat evenimentele de acum 160 de ani prin programe cultural-artistice.
Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a săvârșit joi, în Catedrala Arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța, slujba de Te Deum în memoria celor care au contribuit la realizarea Unirii Principatelor.
În sala de festivități a Liceului Tehnologic „Mihai I” din Curtea de Argeș a avut loc miercuri, 23 ianuarie, un eveniment artistic organizat de elevii și profesorii Seminarului Teologic „Neagoe Vodă Basarab” și ai Grupului Școlar Auto. Programul s-a desfășurat în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, a dascălilor și elevilor de la cele două instituții de învățământ.
Ierarhul a vorbit despre importanța actului istoric petrecut la 24 ianuarie 1859, realizat din dorința românilor de a trăi în granițele unei singure țări, după cum ne-a transmis părintele consilier eparhial Ovidiu Vlăsceanu. Elevii au făcut o incursiune în istoria neamului românesc cu privire la unirea din 1859, au realizat o scenetă și au interpretat cântece patriotice.
Din încredințarea Arhiepiscopului Argeșului și Muscelului, un sobor de preoți a oficiat joi o slujbă de pomenire a personalităților care au săvârșit actul istoric de la 1859. Evenimentele au avut loc pe esplanada Bisericii „Sfântul Nicolae”-Domnesc din Curtea de Argeș, în prezența reprezentanților autorităților locale și a militarilor Batalionului 33 Vânători de Munte.
Sfânta Liturghie arhierească la Focșani
Împlinirea a 160 de ani de la Unirea Principatelor Române a fost sărbătorită cu rugăciune la Focșani. În Biserica „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Piața Unirii, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a săvârșit joi, 24 ianuarie 2019, Sfânta Liturghie și slujba de Te Deum, în prezența a numeroși clerici și credincioși vrânceni. La final, ierarhul a rostit un cuvânt despre importanța actului istoric de la 24 ianuarie 1859, ne-a transmis părintele Dragoș Olteanu, inspector eparhial. „Unitatea nu este doar rezultatul voinței oamenilor, ci este un dar al lui Dumnezeu, pe care Părintele ceresc îl oferă celor care Îl iubesc și cred cu toată tăria în El. De aceea, nu este puțin lucru să participi la Sfânta Liturghie și la o astfel de slujbă de mulțumire adusă lui Dumnezeu, în zi de sărbătoare, când ne rugăm pentru odihna sufletelor celor cărora le datorăm libertatea, unitatea și demnitatea noastră ca popor, valori în care ei au crezut, pe care le-au cultivat, promovat și apărat cu prețul vieții”, a afirmat Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei.
Sărbătoare în orașul pârcălabului Cuza
Pentru locuitorii oraşului de reședință a Arhiepiscopiei Dunării de Jos, istoricul moment de la 24 ianuarie 1859 are o semnificaţie aparte, întrucât la momentul alegerii sale ca domnitor, Alexandru Ioan Cuza era pârcălab de Galaţi şi locuia pe strada care astăzi îi poartă numele. După săvârșirea slujbei de Te Deum în Catedrala Arhiepiscopală, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian a fost întâmpinat în Biserica „Vovidenia” din Galați, locaș frecventat de familia Cuza în urmă cu mai bine de 150 de ani, în curtea căruia a fost înmormântată mama domnitorului. La slujba de mulțumire au participat reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene, oameni de cultură şi numeroşi credincioşi de toate vârstele din municipiul Galaţi. Acestora li s-au adăugat elevi ai Liceului de Arte „Dimitrie Cuclin” din municipiu, care au susţinut un scurt program artistic dedicat domnitorului Alexandru Ioan Cuza. După slujbă, Sultana Cuza, mama domnitorului, a fost pomenită la mormântul din apropierea bisericii, ne-a transmis părintele consilier eparhial Rareș Bucur.
În continuare, la statuia lui Alexandru Ioan Cuza, situată în imediata apropiere a Palatului Episcopal, au avut loc manifestări omagiale, în prezenţa Arhiepiscopului Dunării de Jos, a oficialităţilor locale şi judeţene, a istoricilor şi oamenilor de cultură din judeţul Galaţi şi a numeroşi cetăţeni ai urbei de la Dunăre. A fost intonat Imnul de stat al României de către fanfara Centrului cultural „Dunărea de Jos”, au fost rostite alocuţiuni despre importanţa acestui moment jubiliar, iar artişti ai Ansamblului „Doina Covurluiului” au interpretat cântece patriotice din folclorul românesc şi au recitat poezii populare. La final, participanții la eveniment s-au prins în Hora Unirii, actualizând istoricul moment din 1859.
La împlinirea a 160 de ani de la Unirea Principatelor Române, Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Apostol Andrei” din Galați a organizat, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Casian, o manifestare cultural-educativă dedicată acestei sărbători.
Evenimentele de la 1859 au fost rememorate și la Seminarul Teologic „Sfântul Ioan Gură de Aur” din Slobozia. Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, în capela seminarului a fost săvârșită slujba de Te Deum, iar în sala multimedia a avut loc susținerea unui referat despre domnia lui Alexandru Ioan Cuza și implicarea Bisericii în înfăptuirea Unirii Principatelor, urmată de lecția demonstrativă „Simbolistica locașului de cult, potrivit scrierilor Sfântului Maxim Mărturisitorul”.
Hram închinat Sfintei Cuvioase Xenia la Comana
În Parohia Comana I din Protopopiatul Hotarele, județul Giurgiu, a fost sărbătorită joi Sfânta Cuvioasă Xenia, ocrotitoarea bisericii. Sfânta Liturghie de hram a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului. În continuare a fost oficiată o slujbă de mulțumire, la împlinirea a 160 de ani de la Unirea Principatelor Române, în cadrul căreia au fost rostite rugăciuni de pomenire pentru domnitorul Alexandru Ioan Cuza, pentru Mitropoliţii Nifon Rusăilă al Ţării Româneşti şi Sofronie Miclescu al Moldovei, precum și pentru toţi cei care au contribuit la acest important eveniment din istoria țării.
Seminarul Teologic „Teoctist Patriarhul” din Giurgiu a organizat joi un eveniment cultural în cadrul căruia elevii au susţinut mai multe referate, au recitat poezii, iar Corul „Melos Byzantin”, condus de pr. prof. Sandu Gheorghiță, a intonat Imnul național, Hora Unirii și cântece patriotice.
Miercuri, 23 ianuarie, Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, a participat la o serbare închinată Unirii Principatelor la Seminarul Teologic „Sfântul Ioan Casian” din Tulcea. În ziua Unirii Principatelor Române, ierarhul a săvârșit slujba de Te Deum în Piaţa Tricolorului din Tulcea.