Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Popas de rugăciune istoric într-o parohie din Republica Moldova
În ziua de prăznuire a Sfinților Împărați Constantin și mama sa, Elena, după calendarul neîndreptat, 3 iunie, Parohia „Acoperământul Maicii Domnului” din localitatea Stolniceni, Protopopiatul Hâncești, Republica Moldova, a îmbrăcat haine de sărbătoare, se arată pe mitropoliabasarabiei.md.
Sfânta Liturghie a fost săvârșită de către Înaltpreasfințitul Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, în satul de baștină al vrednicului de pomenire Mitropolit Antonie Plămădeală.
Autoritățile publice locale, clerici și oaspeți din întreg spațiul românesc, numeroși enoriași și o mulțime de copii au întâmpinat ierarhul încă de la primele ore ale dimineții, cu tradiționalele flori, pâine și sare. Pentru enoriași, acesta a fost un mare eveniment istoric, marcând bucuria de a păși un ierarh român în vatra lor și împlinirea unui vis al marelui Mitropolit Antonie Plămădeală, originar din această localitate.
Răspunsurile psaltice de la strană au fost date cu multă solemnitate de un cor de preoți din România și de un cor de copii din parohie.
Cuvântul de învățătură a fost ținut de părintele Constantin Olariu, secretar eparhial. La final, IPS Părinte Mitropolit Petru a mulțumit părintelui paroh Alexandru Noroșean, familiei sale, autorităților publice locale și tuturor credincioșilor pentru primirea călduroasă.
Cu acest prilej binecuvântat, părintele Alexandru Noroșean a primi în dar din partea chiriarhului distincția „Crucea pectorală cu pietre scumpe”, în semn de apreciere pentru activitatea pastorală și misionară desfășurată în cadrul comunității.
La rândul lor, părintele paroh dimpreună cu reprezentanții autorităților publice locale și cu enoriașii prezenți au mulțumit ierarhului și soborului slujitor pentru vizita pastorală, mărturisind că „acesta este un act istoric și a venit vremea să pecetluim istoria cu faptele noastre, pentru copiii și urmașii noștri”.