Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Popas duhovnicesc în parohia vrânceană Păunești
Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, s-a aflat marți, 27 decembrie, în mijlocul credincioșilor Parohiei Păunești 1, județul Vrancea. Ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica din localitate, cu hramul „Sfânta Cuvioasă Parascheva“, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, și i-a binecuvântat pe cei prezenți.
În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian a vorbit despre viața și faptele Sfântului Arhidiacon Ștefan, primul martir creștin, pomenit în această zi: „Era un tânăr educat, care, asemenea Sfântului Apostol Pavel, învățase la picioarele marelui rabin Gamaliel. Ar fi putut ajunge și el un cărturar, un învățător de Lege - cel care explica Tora sau Legea Vechiului Testament în sinagogă -, dar nu s-a gândit la o astfel de carieră, ci și-a dedicat viața slujirii lui Hristos. Sfântul Ștefan a fost marcat în adâncul sufletului de porunca cea nouă pe care Mântuitorul Iisus Hristos a dat-o Sfinților Săi Ucenici și Apostoli, înainte de Sfintele Pătimiri, când a spus: «Să vă iubiți unul pe altul. Precum Eu v-am iubit pe voi, așa și voi să vă iubiți unul pe altul» (Ioan 13, 34), adică mergând până la jertfirea vieții din iubire față de semeni. Mai mult decât atât, ne aducem aminte că, în Predica de pe munte, i-a îndemnat pe ascultătorii Săi să-i iubească inclusiv pe vrăjmași (Matei 5, 44), cel dintâi care a împlinit această poruncă fiind Sfântul Arhidiacon Ștefan. Vedem că porunca iubirii, chiar și față de vrăjmașii noștri, care presupune iertare, este posibil de îndeplinit, așa cum ne-au dovedit toți martirii și mărturisitorii din primele secole și până în veacul 20, care nu s-au temut de moarte când au fost puși în situația de a-L mărturisi pe Hristos”.
În cadrul Sfintei Liturghii, ierarhul l-a hirotonit întru diacon pe teologul Ștefan Gîndac, ostenitor la Centrul eparhial, pe seama Catedralei Voievodale „Adormirea Maicii Domnului” din municipiul Buzău.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de Grupul psaltic misionar „Sfântul Roman Melodul” al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei.