De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Praznicul Adormirii Maicii Domnului la Mănăstirea Putna
Obștea monahală, dar și numeroșii credincioși veniți la Mănăstirea Putna s-au bucurat, de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, de prezența a trei ierarhi ai Sinodului Bisericii Ortodoxe Române. Celor doi arhierei ai eparhiei, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, și Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar, li s-a alăturat Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei.
Din soborul slujitor au făcut parte clerici de la Centrul eparhial Suceava, între care arhim. Paraschiv Dabija, vicar administrativ, arhim. Melchisedec Velnic, exarh al mănăstirilor și stareț al Mănăstirii Putna, arhim. Nectarie Clinci, exarh de zonă și stareț al Mănăstirii Sihăstria Putnei, pr. Ionel Constantin Maloș, protoiereu al Protopopiatului Rădăuți, stareți ai mănăstirilor sucevene, între care arhim. Serafim Grigoraș, starețul Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, pr. prof. dr. habil. Constantin Necula, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Andrei Șaguna” din Sibiu, prof. univ. dr. Viorel Sava, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, și ierodiacon Aurelian Iftimiu, directorul Agenției de presă Basilica.
Grupul psaltic „Eustatie Protopsaltul” al Mănăstirii Putna, renumit pentru măiestria interpretării în duhul iluștrilor psalți de odinioară, unii formați chiar în acest așezământ monahal, a răspuns liturgic ecteniilor și rugăciunilor înălțate de soborul slujitor.
În cadrul slujbei, ierodiaconul Paisie Dobândă a fost hirotonit întru ieromonah de către Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, iar monahul Chiriac Păduraru a fost hirotonit întru ierodiacon de către Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, ambii pe seama Mănăstirii Putna.
La invitația Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, cel care a rostit cuvântul de învățătură a fost episcopul oaspete. Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania le-a vorbit credincioșilor despre binecuvântarea și purtarea de grijă a Maicii Domnului, care se revarsă în sufletele și viețile celor care îi cer ajutorul.
După Rugăciunea Amvonului, ierarhii au citit rugăciuni de dezlegare și pentru sănătate, inclusiv pentru cei care suferă de depresie, o încercare tot mai des întâlnită, din păcate, în zilele noastre.
După otpust, părintele Constantin Necula a ținut un scurt cuvânt despre Maica Domnului, în care a punctat atât motivele pentru care ea este atât de iubită de creștini, și nu numai, cât și despre faptul că Mănăstirea Putna, prin ceea ce a păstrat și înmulțit de la ctitorul său, prilejuiește an de an revigorarea sentimentului de unitate națională și de credință.
În încheiere, părintele stareț, arhim. Melchisedec Velnic a dăruit ierarhilor câte un set cuprinzând un ștergar țesut în Bucovina, o cruce sculptată în atelierul Mănăstirii Putna și engolpioane, mulțumind pentru slujirea și arhiereasca binecuvântare, dar și pentru necontenita purtare de grijă a chiriarhului locului, putnean prin schima monahală, care în urmă cu 38 de ani, la acest praznic, a primit hirotonia întru preot.
După încheierea Sfintei Liturghii a fost sfințită Casa socială „Sfântul Nicolae”, realizată cu sprijinul Companiei Naționale de Investiții. Amplasată la intrarea în mănăstire, clădirea adăpostește două săli unde vor putea lua masa 300 de persoane și o sală de conferințe cu o capacitate de 100 de locuri.