În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Praznicul de la finalul anului bisericesc la Catedrala Patriarhală
Ziua de pomenire a Tăierii capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul a reunit în rugăciune joi, 29 august, la Catedrala Patriarhală, credincioși bucureșteni și turiști care în perioada verii se bucură de importantele obiective culturale și spirituale ale Capitalei. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a explicat că Botezătorul Ioan se bucură de o cinstire deosebită în rândul credincioșilor români.
„Sfântul Ioan Botezătorul a rămas propovăduitorul pocăinței. În biserică, lângă icoana Mântuitorului, apare pe de o parte chipul celei Preacurate, Maica Bisericii, iar de cealaltă parte a Mântuitorului este chipul Sfântului Ioan Botezătorul. Icoana aceasta este cea a Judecății din urmă. Sfârșitul anului bisericesc, pentru că ne aflăm în ultima lună a acestuia, august, îi cinstește pe acești doi apropiați ai Mântuitorului. Sfântul Ioan Botezătorul nu era lumina, dar venise ca să mărturisească despre lumină. El este prezent în rugăciunile Bisericii. Este ocrotitor și pildă pentru monahi, iar în unele icoane este reprezentat având aripi de înger, după mărturia prorocului Maleahi, care a spus că va trimite Domnul pe îngerul Său ca să pregătească calea venirii în lume a Fiului Său. El este pecetea celor două Testamente, cel mai mare dintre cei născuți din femeie și slujitorul adevărului, cel care a avut curajul de a spune tuturor că pocăința este singura cale care ajută pe oricine să se apropie de Dumnezeu. În Acatistul lui, Sfântul Ioan a fost numit: «sfeșnic al luminii celei neapuse«, «făclie strălucitoare a Bisericii», «prietenul Mirelui ceresc», «dascălul pocăinței», «nume scump între proroci și Apostoli» și «pecetea celor două Testamente». În această zi, Sfântul Ioan Botezătorul se adresează și nouă spunându-ne să nu facem nimic decât ceea ce ne este îngăduit. Ne îndeamnă și pe noi să oferim celui care nu are. Acesta este mesajul mereu actual pe care cel mai mare dintre cei născuți din femeie ni-l oferă și nouă”, a reliefat Preasfinția Sa.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române.