În Duminica Sfinților Români, 22 iunie, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, i-a vizitat pe credincioșii Parohiei Petnic din Protopopiatul Băile Herculane, județul Caraș-Severin. Ierarhul a sfințit icoanele din interiorul bisericii, dar și câteva din exterior, realizate recent și care întregesc veșmântul picturii sfântului lăcaș ocrotit de Sfinții Apostoli Petru și Pavel, dar și de Sfântul Vasile cel Mare.
Praznicul Pogorârii Duhului Sfânt la Catedrala Mitropolitană din Iași
În Duminica Rusaliilor, 8 iunie, ziua în care Biserica serbează momentul Pogorârii Duhului Sfânt peste Sfinții Apostoli, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a săvârșit Sfânta Liturghie și slujba Vecerniei plecării genunchilor la Catedrala Mitropolitană din Iași.
După citirea Sfintei Evanghelii, părintele profesor Viorel Ioniță, consilier patriarhal onorific și profesor de teologie cu vastă experiență, a rostit un cuvânt de învățătură. În cadrul predicii a arătat că, prin lucrarea Duhului Sfânt, fiecare creștin devine membru viu al Bisericii lui Hristos: „Darurile Duhului Sfânt sunt diferite. Duhul Sfânt ni Se dăruiește și nouă prin Sfintele Taine, începând, mai ales, prin Taina Mirungerii care se administrează împreună cu Botezul. Dacă nu Îl primim pe Duhul Sfânt, nu avem putere, nu avem înțelegere să primim învățătura lui Dumnezeu, învățătura Mântuitorului Hristos, să devenim membri ai Bisericii Sale. Biserica este trupul tainic al Mântuitorului Iisus Hristos. Biserica este, cum spune Mântuitorul, acolo unde sunt doi sau trei adunați în numele Mântuitorului. Să-L rugăm pe Bunul Dumnezeu să ne ajute să primim Duhul Sfânt, dacă nu L-am primit în botez, iar dacă L-am primit, să-L facem să lucreze în noi. Duhul Sfânt ne luminează mintea, ne întărește, ne ferește de boli și, mai ales, ne ajută să înțelegem învățătura lui Dumnezeu, să ne apropiem de Sfânta Biserică”.
În cadrul Sfintei Liturghii, teologul Bogdan Codreanu, angajat al Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare” din Iași, a fost hirotonit diacon pe seama instituției de învățământ.
La finalul slujbei, IPS Părinte Mitropolit Teofan le-a transmis celor prezenți un cuvânt de binecuvântare, arătând ce înseamnă Biserica lui Hristos, potrivit învățăturii Sfântului Apostol Pavel: „Biserica, a cărei formă văzută s-a arătat la Cincizecime, este trupul cel tainic al Domnului Hristos. Biserica este piatra cea din capul unghiului, pe care nici porțile iadului nu o vor sfărâma. Biserica este stâlpul și temelia adevărului. Fiecare scrisoare a Sfântului Apostol Pavel prezintă în diferite forme răspunsul la întrebarea Ce este Biserica?. De exemplu, în Epistola către Evrei, Sfântul Apostol Pavel arată Biserica precum cortul cel adevărat pe care l-a așezat Dumnezeu, și nu omul, arătând prin aceasta că Biserica nu este o concepție omenească, nu este o decizie a unor oameni, ci este mâna lui Dumnezeu, voia lui Dumnezeu, harul lui Dumnezeu. În aceeași epistolă, Sfântul Apostol Pavel continuă și zice: Biserica este cetatea Dumnezeului Celui viu, al cărui meșter și lucrător este Dumnezeu. Și mai departe, Sfântul Apostol Pavel arată Biserica precum Muntele Sionului, cetatea cea cu temelii puternice, Ierusalimul cel ceresc, Biserica celor întâi născuți care sunt în ceruri. Această Biserică nu se conduce după rânduieli omenești. […] Aceasta este Biserica înființată de Domnul Hristos prin moartea și învierea Sa, forma ei văzută arătându-se la Cincizecime, sărbătoare pe care o avem și noi astăzi”.
După împărtășirea cu Sfintele Taine, credincioșii au participat și la slujba Vecerniei plecării genunchilor, în cadrul căreia au fost citite, din fața Ușilor Împărătești, cele șapte rugăciuni special rânduite, în amintirea celor șapte daruri ale Duhului Sfânt. După ce au primit ramurile și frunzele de tei sfinţite, cei prezenți au fost binecuvântaţi de Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.
Mâine, 9 iunie, de sărbătoarea Preasfintei Treimi, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan va sluji la Mănăstirea Știubieni, cu ocazia hramului așezământului monahal.