Duminică, 17 noiembrie, în biserica parohiei Carani, Protopopiatul Timișoara I, a avut loc slujba de sfințire a crucilor ce urmează a fi așezate pe lăcaşul cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”.
Prăznuirea Adormirii Maicii Domnului în Mitropolia Munteniei şi Dobrogei
Adormirea Maicii Domnului este cea mai importantă sărbătoare închinată Preasfintei Născătoare de Dumnezeu. Cu acest prilej, ierarhi din eparhii ale Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei au săvârşit Sfânta Liturghie la catedralele eparhiale şi au efectuat vizite pastorale la mănăstiri şi parohii, unde au rostit cuvinte de învăţătură şi binecuvântare, în care au subliniat importanţa acestui praznic pentru istoria mântuirii.
Credincioşi din Bucureşti au participat la Sfânta Liturghie săvârşită de Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, în Altarul de vară amenajat în „Baldachinul Sfinţilor” din apropierea Catedralei Patriarhale, a transmis TRINITAS TV.
În cuvântul de învăţătură, Preasfinţia Sa a vorbit despre rugăciunile de mijlocire ale Maicii Domnului pentru toţi oamenii: „Maica Preacurată se roagă neîncetat pentru toţi cei care au crezut în Hristos, chiar dacă sunt asupriţi de necazuri, chiar dacă sunt copleşiti de păcate, pentru ca Hristos Mântuitorul să Îşi reverse iubirea şi mila Sa peste poporul Său, să îi ridice pe cei căzuţi, să îi ajute să se îndrepte şi să le dăruiască tuturor mântuire. De aceea, mâinile Sfintei Fecioare, în ceruri, sunt necontenit întinse către Domnul Hristos în rugăciune pentru lume”.
Municipiul Târgovişte
Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei şi Exarh patriarhal, a săvârșit Sfânta Liturghie la catedrala din Târgoviște. În cuvântul de învăţătură, Înaltpreasfinţia Sa a evocat frumusețea cinstirii Maicii Domnului în Ortodoxie și rolul important pe care îl are în iconomia mântuirii noastre: „Sărbătoarea de azi vorbește despre speranța și încrederea în Dumnezeu, precum și despre faptul că sensul vieții noastre este acela de a-L vesti pe Dumnezeu și de a-L mărturisi în tot timpul vieții noastre. Maica Domnului este modelul autentic de smerenie, profunzime spirituală, slujire, rugăciune și urmare a Domnului, care ne invită și pe noi la aprofundarea acestor virtuți în viețile noastre”.
Municipiul Curtea de Argeş
Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, a săvârşit Sfânta Liturghie pe esplanada noii Catedrale Arhiepiscopale din Curtea de Argeş, deoarece Catedrala istorică, ctitorie a voievodului Neagoe Basarab, având hramul „Adormirea Maicii Domnului”, se află în proces de restaurare, a transmis TRINITAS TV.
În cuvântul de învățătură, chiriarhul a evidențiat rolul important al Maicii Domnului, care mijlocește neîncetat pentru mântuirea neamului omenesc: „Simţim mângâierea Maicii Domnului, mâna şi acoperământul Sfintei Fecioare. Avem nevoie de ocrotirea Maicii Domnului, fiindcă ea înţelege şi sare în ajutorul familiei”.
Mănăstirea Ciolanu, judeţul Buzău
Comunitatea monahală a mănăstirii buzoiene Ciolanu l-a avut în mijlocul ei, cu ocazia sărbătoririi hramului tradiţional, pe Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, care a săvârşit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, ne-a transmis părintele Dragoş Olteanu, consilier eparhial. Înaltpreasfinţia Sa l-a hirotesit întru protosinghel pe ieromonahul Veniamin Anghel, pe care l-a aşezat apoi în ascultarea de stareţ al aşezământului monahal.
În cuvântul de învățătură, Arhiepiscopul Ciprian a evidențiat semnificațiile praznicului Adormirii Maicii Domnului. „Praznicul Adormirii Maicii Domnului aminteşte de săvârșirea din viața aceasta a celei ce s-a învrednicit să fie Maica lui Dumnezeu. Nici una dintre cântările bisericești nu vorbește despre moartea, ci despre adormirea Maicii Domnului, în sensul de mutare a ei la ceruri atât cu sufletul, cât și cu trupul, pentru a fi pururea alături de Fiul ei. Fiind Maica Vieții, trupul ei îndumnezeit nu putea fi dat stricăciunii, ci a fost înălțat la ceruri de către Preasfântul ei Fiu”, a subliniat ierarhul.
Mănăstirea Chiroiu, judeţul Ialomiţa
Preasfințitul Părinte Episcop Vincențiu a săvârșit Sfânta Liturghie la Mănăstirea Chiroiu din judeţul Ialomiţa, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, se arată pe site-ul sf-esc.ro.
În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a vorbit credincioșilor despre Sfânta Născătoare de Dumnezeu ca despre o „ușă a lui Dumnezeu”, pentru că prin ea a intrat Fiul lui Dumnezeu în lume, despre taina mutării ei la cer și a încununării în ceata sfinților și îngerilor, mai presus decât heruvimii și serafimii, pentru a fi pururi rugătoare pentru noi către Dumnezeu.
Parohia Icoana, judeţul Giurgiu
Preasfinţitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, s-a aflat în mijlocul credincioşilor parohiei giurgiuvene Icoana, a cărei biserică şi-a sărbătorit hramul. Preasfinţia Sa a sfinţit crucile ce se vor aşeza pe turlele locaşului de rugăciune, care trece printr-un proces de reconstrucţie, şi a săvârşit Sfânta Liturghie, a transmis TRINITAS TV.
În cuvântul de învăţătură, ierarhul a vorbit despre importanța deosebită pe care o are Maica Domnului în iconomia mântuirii și despre frumusețea duhovnicească a acestui mare praznic al creștinătății. Cu prilejul hramului bisericii, credincioşii au putut să se închine la Icoana Maicii Domnului „Prodomiţa” din patrimoniul Eparhiei Giurgiului, care este o copie a icoanei făcătoare de minuni de la Schitul Românesc Prodromu din Muntele Athos.
Mănăstirea Celic-Dere, judeţul Tulcea
Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, a săvârşit Sfânta Liturghie la mănăstirea tulceană Celic-Dere, cu ocazia sărbătoririi hramului bisericii mari a aşezământului monahal, se arată pe site-ul episcopiatulcii.ro.