În ziua praznicului Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, credincioșii Bisericii „Sfântul Nicolae”‑Ghica, paraclis universitar din București, au trăit un moment de mare bucurie
Preacinstirea Maicii Domnului la Mănăstirea Plumbuita
Sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului a adunat astăzi, 1 octombrie, numeroși credincioși bucureșteni și pelerini la Mănăstirea Plumbuita din sectorul 2 al Capitalei. Așezământul monahal şi-a serbat hramul Altarului de vară edificat în urmă cu opt ani în apropierea bisericii de zid. În mijlocul iubitorilor de praznic a poposit Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, care a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
Străjuită și ascunsă oarecum vederii de crângul parcului și de apele liniștite ale lacului care îi poartă numele, Mănăstirea Plumbuita este mereu o oază de liniște în cotidianul agitat al cetății Bucureștilor. Din acest motiv, mai ales în zile de prăznuire, pragul îi este trecut de numeroși pelerini care caută tihna în rugăciune în acest cadru binecuvântat de Dumnezeu cu o frumusețe naturală aparte. Acest lucru s-a întâmplat și la sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului, când obștea a serbat și hramul Altarului de vară al mănăstirii. La acest Altar a fost săvârșită Sfânta Liturghie de către Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
După citirea Sfintei Evanghelii, Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură despre cultul Maicii Domnului și despre istoria cinstirii acestei sărbători a Născătoarei de Dumnezeu. „Sărbătoarea de astăzi este mai nouă, în Biserica Rusă din veacul al 12-lea, iar în Biserica Greacă din veacul trecut. Ceea ce s-a întâmplat la Constantinopol în anul 911 este, de fapt, o permanentă purtare de grijă a Maicii Domnului față de Biserica Fiului ei, față de cei care Îl cinstesc pe Mântuitorul și față de cei care îi cer ei ajutorul. În anul 911, în timpul unei încercări prin care trecea vestita cetate a Constantinopolului s-a hotărât o priveghere de toată noaptea care atunci și acum arată evlavia față de Maica Domnului. Într-o astfel de priveghere aflându-se doi oameni profund trăitori din Constantinopol - unul din ei se numea Andrei, iar celălalt Epifanie - au văzut-o pe Maica Domnului stând în văzduh în rugăciune. Era însoțită, după mărturiile păstrate, de doi dintre sfinții cunoscuți ai Bisericii, de Sfântul Ioan Botezătorul și de Sfântul Evanghelist Ioan. Această prezență a Maicii Domnului a fost de foarte multe ori vizibilă în momentele grele prin care a trecut cetatea Constantinopolului, mai ales începând cu veacul al 7-lea, odată cu năvălirile arabe, care au destabilizat lumea creștină și au distrus cele mai frumoase biserici și mănăstiri construite de împărăteasa Elena în Țara Sfântă și apoi amenințând cele mai importante locuri ale creștinătății, așa cum a fost și Constantinopolul. Cei care participă în săptămâna a 5-a a Sfântului și Marelui Post la Denia Acatistului Maicii Domnului ascultă parte din aceste minuni care s-au întâmplat odinioară la Constantinopol. Ele ne vorbesc despre tulburarea provocată de invadatori, dar și despre ajutorul pe care Maica Domnului l-a oferit cetății și locuitorilor ei”, a spus Preasfinția Sa.
De asemenea, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul le-a vorbit celor prezenți și despre doi sfinți imnografi pomeniți în aceeași zi, care au alcătuit preafrumoase cântări închinate Maicii Domnului, Sfinții Cuvioși Roman Melodul și Ioan Cucuzel.