În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
A fost întronizat noul Episcop al Devei şi Hunedoarei
Noul chiriarh al Episcopiei Devei şi Hunedoarei, Preasfinţitul Părinte Nestor, a fost întronizat duminică, 26 decembrie, în ziua de prăznuire a Soborului Maicii Domnului. Întronizarea a avut loc în Catedrala Episcopală „Sfântul Ierarh Nicolae” din municipiul Deva. Ceremonia a fost precedată de Sfânta Liturghie săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, împreună cu un sobor de arhierei, preoţi şi diaconi.
În soborul arhiereilor s-au aflat: Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei; Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor; Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului; Preasfinţitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud; Preasfinţitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei; Preasfinţitul Părinte Nestor, Episcopul ales al Episcopiei Devei şi Hunedoarei; Preasfinţitul Părinte Nichifor Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor; Preasfinţitul Părinte Benedict Bistriţeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului; Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei; Preasfinţitul Părinte Emilian Crişanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului. De asemenea, a fost prezent şi Preasfinţitul Părinte Daniil, Episcopul Daciei Felix.
Participarea credincioşilor la slujba religioasă în interiorul catedralei a fost limitată, în schimb evenimentul a putut fi urmărit pe ecranele amplasate în curtea lăcaşului de cult. Au fost prezenţi reprezentanţi ai autorităţilor centrale, judeţene şi locale, monahi şi monahii, preoţi şi credincioşi din eparhia hunedoreană.
„Investiţia de suflet a Preasfinţitului Părinte Gurie”
Ceremonia de întronizare a început cu citirea, de către Preasfinţitul Părinte Episcop Andrei, a gramatei mitropolitane semnate de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Laurenţiu, cu privire la aşezarea Preasfinţitului Părinte Nestor în demnitatea de Episcop al Devei şi Hunedoarei.
Apoi, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Laurenţiu i-a înmânat Preasfinţitului Părinte Episcop Nestor însemnele arhiereşti (mantia, crucea, engolpionul şi cârja arhierească), după care l-a aşezat în scaunul de arhiereu din Catedrala Episcopală. „Am trăit astăzi, la Sfânta Liturghie, acea lucrare tainică pe care credincioşii o înţeleg prin credinţă, exprimată în formă paradoxală: de la o jertfă, de la o întristare, de la o supărare, de la un necaz, prin jertfa Mântuitorului Iisus Hristos se ajunge la bucuria care vine numai din ceruri. Iată cum a rânduit Dumnezeu ca, în a doua zi de prăznuire a Naşterii Domnului, în ziua Soborului Maicii Preacurate, ocrotitoarea noastră, a tuturor, Sfântul Nicodim de la Tismana să mijlocească pentru aşezarea în tronul vacantatei Episcopii a Devei şi Hunedoarei a unui episcop care l-a cinstit şi l-a luat ca ocrotitor, împreună cu părintele lui, vrednicul de pomenire Episcop Gurie. (...) Din cer au trimis semn şi binecuvântare pentru cel care a fost ales de Sfântul Sinod şi întronizat astăzi de noi în această demnitate deosebită pe care o are de îndeplinit de acum înainte, în aşa fel încât temelia pe care a pus-o vrednicul de pomenire, mentorul său, părintele spiritual al Preasfinţiei Sale, Episcopul Gurie, să fie dusă mai departe şi să pună pe această temelie construcţia pe care trebuie să o zidească de acum înainte în această binecuvântată eparhie din cadrul Mitropoliei Ardealului”, a spus ierarhul.
Din partea clerului hunedorean a vorbit pr. prof. univ. dr. Vasile Vlad, care a amintit credinţa şi dăruirea faţă de Dumnezeu a patriarhilor Avraam şi Iacov, precum şi a regelui David, modele de slujire până astăzi. „De ce am invocat aceste personaje biblice, accentuând perspectiva că sunt făpturi ce au adunat în Dumnezeu, apoi au lăsat strânsura şi s-au lăsat pe ei înşişi moştenire urmaşilor? Pentru că Preasfinţitul Părinte Episcop Gurie vă lasă patrimoniul spiritual şi material al Episcopiei Devei şi Hunedoarei, care nu poate fi nici asumat, nici înmulţit şi nici administrat fără credinţă necondiţionată în Dumnezeu, fără conştiinţă curată şi cu atât mai puţin fără neprihănita binecuvântare cerească. (...) Ne-am bucurat de înţelepciunea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, care a găsit în Preasfinţia Voastră urmaşul cel mai potrivit al Preasfinţitului Părinte Gurie. Preoţii hunedoreni, în numele cărora vă vorbesc, ştiu că sunteţi investiţia de suflet a Preasfinţitului Părinte Gurie, că sunteţi tot ce a adunat mai bun”, a spus părintele Vasile Vlad.
Moştenirea primită va fi sporită
Victor Opaschi, secretar de stat pentru Culte, l-a încredinţat pe Preasfinţitul Părinte Episcop Nestor de preţuirea şi sprijinul instituţiei pe care o conduce. „Calităţile misionare şi pastorale, experienţa administrativă şi duhovnicească a Preasfinţiei Voastre au convins membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române să vă cheme la slujirea de Episcop al Devei şi Hunedoarei pentru a continua o lucrare rodnică, folositoare Bisericii şi poporului român. Cunoscându-vă credinţa, dăruirea şi activitatea, sunt încredinţat că veţi păstori cu dragoste părintească şi înţelepciune, în pace şi bună înţelegere, făcând să rodească tot ceea ce a semănat Părintele Episcop Gurie”, a spus Victor Opaschi.
În cuvântul său, Preasfinţitul Părinte Episcop Nestor a acordat cinstire predecesorului său, primul Episcop al Devei şi Hunedoarei, ctitor şi organizator al eparhiei, Preasfinţitul Părinte Gurie Georgiu, care a trecut în mod neaşteptat la cele veşnice, la vârsta de 53 de ani. Apoi i-a asigurat pe cei prezenţi că va lucra la sporirea realizărilor înfăptuite de înaintaşul său. „Frumuseţea paternităţii, atât cea trupească, cât mai ales cea spirituală, constă în aceea că înaintaşii, deşi mutaţi din lumea aceasta, trăiesc mai departe prin urmaşi. (...) Ctitor şi organizator al Episcopiei Devei şi Hunedoarei, Preasfinţitul Părinte Gurie ne-a lăsat astăzi o eparhie cu toate cele de trebuinţă unei bune funcţionări (...), o eparhie vie şi unită în jurul Bisericii lui Hristos. (...) Urmaşul este chemat astăzi să primească o moştenire bogată, pe care este dator să o preţuiască şi să o sporească”.
Preasfinţitul Părinte Episcop Nestor a mulţumit, apoi, Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Înaltpreasfinţitului Părinte Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, ierarhilor care au participat la sărbătoarea Episcopiei Devei şi Hunedoarei, familiei, ostenitorilor de la Centrul eparhial şi de la Catedrala Episcopală, oficialităţilor, tuturor celor prezenţi la eveniment, precum şi clerului şi credincioşilor din eparhie.
Darul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru noul Episcop al Devei şi Hunedoarei, o icoană şi un set de engolpioane, a fost oferit Preasfinţitului Părinte Nestor de către Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Laurenţiu.