Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Preoţii militari s-au întâlnit la Alba Iulia
La Colegiul Militar Liceal "Mihai Viteazul" din Alba Iulia s-a desfăşurat, în perioada 4-5 octombrie, convocarea preoţilor militari din Armata Română.
Lucrările au fost deschise cu o slujbă de Te Deum oficiată de IPS Andrei, Arhiepiscopul Alba Iuliei, în prezenţa comandantului liceului, col. Marcel Domşa şi a celor 70 de preoţi militari veniţi din întreaga ţară.
Întâlnirea preoţilor militari s-a desfăşurat cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, şi a avut ca scop îmbogăţirea cunoştinţelor teologice prin două prelegeri despre Crezul ortodox şi despre Autocefalia Bisericii Ortodoxe Române, discutarea problemelor pe care le întâmpină în pastoraţie preoţii din Armata Română şi prezentarea soluţiilor găsite de aceştia în activităţile zilnice. "Un alt scop al întâlnirii, dar nu ultimul, este îmbunătăţirea duhovnicească a fiecăruia dintre noi. Am vizitat Mănăstirea Râmeţ şi Schitul "Înălţarea Sfintei Cruci" de la Aiud, unde ne-am rugat pentru militarii pe care îi păstorim. Avem cu noi şi un preot care tocmai s-a întors din teatrul de operaţiuni din Afganistan şi care ne-a vorbit despre misiunea preoţească cu totul specială alături de militarii români", ne-a spus părintele George Pretorian, preot militar în cadrul Secţiei Asistenţă religioasă a Statului Major General.
Un bun ostaş al lui Hristos
În cuvântul de deschidere, IPS Andrei i-a încurajat pe preoţii militari în misiunea pe care o au de îndeplinit, insistând asupra lucrării duhovniceşti pe care aceştia trebuie s-o înfăptuiască cu militarii şi cu familiile acestora. "Nădăjduim că întâlnirea de la Alba Iulia are, din punct de vedere spiritual, un plus de imbold pentru ceea ce faceţi în continuare. Şi gândul meu, legat de această întâlnire, pleacă de la misiunea pe care o faceţi. Sfântul Apostol Pavel, atunci când îi scria lui Timotei în a doua Epistolă, în capitolul 2, căutând un termen de comparaţie pentru a-l imboldi la o misiune bună, îi zicea aşa: "Tu să te comporţi ca un bun ostaş al lui Hristos." Şi atunci, dacă un laic credincios, care face misiune susţinută, trebuie să se comporte ca un bun ostaş al lui Hristos, cu atât mai mult cei care şi la propriu sunt ostaşi sau slujitori în armata română trebuie să fie nişte vrednici luptători pentru cauza Domnului Iisus Hristos. Pentru că implicit vor fi luptători şi pentru cauza României, şi pentru cauza Armatei, şi pentru cauza oamenilor. Adică, într-o lume în care sunt atâtea probleme şi vezi atâta lume descurajată, aproape că ajunge în disperare, cine să-i dea imbold, curaj şi să propovăduiască cuvântul Domnului Hristos, Care în asemenea situaţii ne zice: "În lume necazuri veţi avea, dar îndrăzniţi, Eu am biruit lumea!" Deci, acest imbold cred că frăţiile voastre îl daţi militarilor noştri pe care îi păstoriţi", a spus IPS Arhiepiscop Andrei.
Colonelul Marcel Domşa, comandantul liceului care a găzduit această convocare, a rostit un scurt cuvânt la deschiderea lucrărilor. "Pe lângă faptul că este numită convocare, o numesc şi înălţătoare întâlnire, deoarece aici se întâlnesc oamenii aleşi de către Dumnezeu să îndrume activitatea pastorală în instituţiile militare, oameni care fac legătura între Dumnezeu şi luptătorii acestei ţări. Misiunea dânşilor o consider deosebit de nobilă şi, cu această ocazie, le doresc un bun venit sau revenit în Garnizoana Alba Iulia şi în Colegiul Militar Liceal Mihai Viteazul", a spus colonelul Domşa.
Întâlnirea de la Alba Iulia s-a încheiat cu gândul că pastoraţia militarilor reprezintă o datorie sfântă a Bisericii, iar preoţii militari au o chemare şi o responsabilitate care îi fac adevăraţi misionari.