La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Preotul Gheorghe Popîrda de la Parohia „Sfânta Teodora de la Sihla” din Piatra Neamț s-a mutat la Domnul
Părintele Gheorghe Popîrda de la Biserica „Sfânta Teodora de la Sihla” din municipiul Piatra Neamț a trecut la cele veșnice marți, 29 noiembrie 2022, după o îndelungată și grea boală.
Părintele Gheorghe Popîrda s-a născut la 27 martie 1960 din părinții Gheorghe și Ana Popîrda, în comuna Războieni din județul Neamț. A fost botezat în Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din Totoiești, comuna Tupilați, de către preotul Adiaconiței Gheorghe. Clericul a avut doi frați și o soră. A absolvit școala primară și gimnaziul între anii 1967-1975 la Totoiești. A urmat prima treaptă de liceu, la profilul real, în comuna Tupilați, între anii 1975-1977, iar în perioada 1977-1982 a urmat cursurile Seminarului Teologic de la Mănăstirea Neamț. În 1990 este admis și urmează studiile universitare ale Facultății de Teologie Ortodoxă din Iași. A obținut și definitivatul în învățământ, ca profesor de religie, în anul 2000, la Universitatea din București. În 1982 s-a cununat cu Elena Calău la Biserica din Totoiești, iar împreună au crescut doi copii: Gheorghiță-Andrei și Luiza-Iulia.
Pr. Gheorghe Popîrda a primit Taina Hirotoniei pe data de 30 ianuarie 1983, fiind hirotonit de către IPS Eftimie Luca la Mănăstirea Neamț. Între anii 1983-1989 a fost preot paroh la Parohia Volintirești, din comuna Alexandru Ioan Cuza, unde a restaurat biserica integral și a împrejmuit cu gard nou cimitirul parohial, iar din 1989 până în 1996 a slujit la Parohia „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din satul Cristești. Aici a renovat biserica și casa parohială, a construit un aghiasmatar, a aliniat și împrejmuit cimitirul parohiei. Între anii 1996-2000 a fost paroh la „Izvorul Tămăduirii” din satul Dragomirești, jud. Neamț. A renovat biserica parohiei la interior și exterior. A fost hirotesit iconom stavrofor de către IPS Părinte Arhiepiscop Calinic al Sucevei și Rădăuților, pe atunci Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, pe data de 18 septembrie 1999. În anul 2000, pe 7 august, a venit la Piatra Neamț, la parohia nou-înființată „Sfânta Teodora de la Sihla” din cartierul Dărmănești, unde a început lucrările de construire a noii biserici care în prezent este edificată în proporție de 80%, slujindu-se la demisol.
A avut o slujire rodnică de păstor duhovnicesc - 39 ani de preoție, împlinindu-și chemarea de vrednic slujitor al Sfântului Altar.
Dumnezeu să-l ierte și cu drepții să îl așeze!