Joi, 19 decembrie, comunitatea ortodoxă din orașul basarabean Anenii Noi a trăit o zi de mare sărbătoare, prilejuită de hramul Parohiei „Sfântul Ierarh Nicolae”. Cu această ocazie binecuvântată,
Preotul Simeon Grigore (1946-2014) – păstor bun și slujitor harnic al Bisericii
Am aflat cu durere de trecerea neașteptată la Domnul în ziua de marți, 23 decembrie 2014, a Preacucernicului Părinte Simion Grigore, preot paroh al Parohiei Balaca, Protopopiatul Vălenii de Munte.
Părintele Simion Grigore s-a născut în data de 4 martie 1946, în localitatea Ciuperceni, comuna Cosmești, județul Teleorman, din părinți credincioși și evlavioși. A primit din copilărie o educație creștin-ortodoxă temeinică și, ascultând chemarea sfântă de slujire a lui Dumnezeu ca preot, s-a înscris după încheierea studiilor gimnaziale la Seminarul Teologic Ortodox din București. A continuat studiul teologiei în cadrul Institutului Teologic de grad universitar din Sibiu. În anul al doilea de studii s-a transferat la Institutul Teologic de grad universitar din București, pe care l-a absolvit, promovând examenul de licență în teologie. Ulterior a continuat perfecționarea teologică, urmând și cursurile preoțești, obținând gradul I clerical, în cadrul aceleiași Facultăți de Teologie.
În anul 1970 s-a căsătorit cu tânăra Mariana Georgeta Cărbunescu din localitatea Cărbunești, tânăra soție provenind dintr-o familie cu o veche tradiție preoțească. Dumnezeu i-a binecuvântat familia cu doi copii: un băiat – Justinian – teolog, ajutor de nădejde al tatălui său la strana bisericii, și o fată – Lăcrămioara – jurnalist, șef departament în cadrul Societății Române de Radiodifuziune.
Cu binecuvântarea vrednicului de pomenire Părinte Justinian, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, tânărul teolog Simion Grigore a fost numit în data de 1 noiembrie 1970 preot paroh în Parohia Cărbunești, Protoieria Vălenii de Munte. În această parohie tânărul preot Simion Grigore a desfășurat o activitate rodnică atât din punct de vedere administrativ, cât și pastoral-misionar, implicându-se în ample activități edilitar-gospodărești, reușind să definitiveze reparația și consolidarea bisericii parohiale. Mai mult decât atât, a donat din fonduri proprii terenul pentru casa parohială. A avut o activitate pastoral-misionară intensă. Deși în parohia sa activa un centru eterodox, a reușit să readucă la dreapta credință mulți credincioși îndepărtați de Biserica Ortodoxă străbună.
Începând cu data de 15 decembrie 1974, cu binecuvântarea vrednicului de pomenire Părinte Patriarh Justinian, a fost transferat la nou-înființata Parohie Balaca, fostă filie a Parohiei Blejoi, județul Prahova. Prin strădania sa și a credincioșilor, biserica parohială cu hramul Sfinții Împărați Constantin și Elena, care se afla într-o avansată stare de degradare, a fost consolidată și reparată. Prin activitatea Părintelui Simeon Grigore, biserica parohială și-a recâștigat frumusețea prin împodobirea cu pictură nouă și prin înnoirea mobilierului bisericesc. Activitatea pastoral-misionară intensă a fost exemplar completată prin activitatea administrativ-gospodărească: biserica parohială a fost dotată cu o instalație de încălzire modernă, clopotnița a fost reparată, a fost construită casa parohială, curtea bisericii a fost înfrumusețată, iar cimitirul parohiei a fost sistematizat și extins.
Preotul Simion Grigore a avut o ținută morală deosebită și o trăire duhovnicească exemplară. Pentru întreaga sa activitate preoțească a fost distins prin ridicarea la treapta de iconom stavrofor. Din încredințarea vrednicului de pomenire Părinte Patriarh Teoctist a primit hirotesia întru iconom stavrofor în data de 21 mai 2007, cu ocazia sfințirii bisericii parohiale de către Preasfințitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
În aceste momente de vremelnică despărțire de Părintele Simeon Grigore, în ziua Praznicului Nașterii Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos, ne rugăm ca sufletul Părintelui să intre în lumina şi bucuria comuniunii eterne cu Dumnezeu, pe Care L-a slujit în timpul vieții cu credință şi evlavie. Transmitem tuturor celor care l-au cunoscut pe Părintele Simeon Grigore, dar mai ales familiei îndoliate, gândul nostru de mângâiere și de binecuvântare părintească și ne rugăm Preasfintei Treimi să odihnească sufletul Părintelui Simeon Grigore împreună cu sfinții slujitori ai lui Hristos.
Veșnica lui pomenire din neam în neam!
† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
Mesajul de condoleanțe transmis la slujba de înmormântare a preotului Simeon Grigore (25 decembrie 2014, Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” a Parohiei Balaca, Protopopiatul Vălenii de Munte, județul Prahova).