De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Prima duminică a Triodului la Catedrala Patriarhală
În Duminica a 33-a după Rusalii, a Vameșului și a Fariseului, 25 februarie 2024, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală din București, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, slujitori ai sfântului lăcaș. Începând cu această duminică, Biserica Ortodoxă a intrat în timpul liturgic al Triodului, o perioadă de pregătire duhovnicească alcătuită din 10 săptămâni până la sărbătoarea Învierii Domnului.
În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a explicat semnificațiile perioadei liturgice a Triodului: „Este o perioadă de 10 săptămâni care ne propovăduiește tuturor pocăința, lacrimile și întoarcerea. Din cele trei perioade ale anului bisericesc, perioada Triodului este presărată în cântările și rugăciunile Bisericii cu cele mai frumoase cuvinte, pe care imnografii le-au luat din cuvintele Sfintei Scripturi sau din zicerile Sfinților Părinți ai Bisericii. De aceea, în prima săptămâna a Sfântului și Marelui Post, inclusă în această perioadă a Triodului, Sfântul Andrei Criteanul ne recomandă să căutăm smerenia vameșului, pe care ne-o prezintă Evanghelia de astăzi”.
În continuare, Preasfinția Sa, referindu-se la Evanghelia Duminicii a 33-a după Rusalii, a subliniat cât de importantă este smerenia în urcușul duhovnicesc al creștinilor. „Nici unul dintre noi nu are argumente să vorbească despre smerenie, dar când auzim despre ea tresărim și noi, cei mândri. Părinții Bisericii ne spun că smerenia, chiar și fără fapte, ajută, iar faptele bune, oricât de multe ar fi, fără smerenie nu au nici o relevanță. Se întreba Fericitul Augustin care sunt căile prin care ajungem la Dumnezeu și a răspuns odată că sunt trei: prima cale este smerenia, a doua smerenia, iar a treia, aceeași cale. Cine călătorește pe această cale și va avea atitudinea vameșului din Evanghelia de astăzi va avea bucuria întoarcerii mai aproape de Dumnezeu. Alții, oricât de mult ar lucra, dacă nu adaugă faptelor lor smerenia, duhul umilit, inima înfrântă și smerită pe care Dumnezeu nu o va urgisi, pierde și se depărtează de Dumnezeu. Așadar, pășim pe prima treaptă a perioadei Triodului. Să învățăm din fiecare Evanghelie și din fiecare îndemn ascuns în cântările Bisericii, să ne rugăm ca ușile pocăinței să se deschidă larg și pentru noi, să înțelegem că Mântuitorul i-a iubit pe vameși pentru că au avut dragoste față de El, iar pe farisei, deși erau cunoscători, poate și împlinitori, dar rămâneau împietriți, i-a însoțit de cuvinte grele, de care noi să ne ferim prin smerenie, rugăciune și multă nădejde către El, cunoscătorul inimilor, care a venit ca să caute și să mântuiască pe cei pierduți”, a reliefat Preasfinția Sa.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române.